Esővízgyűjtés az évek során

Az esővízgyűjtés, egy olyan gyakorlat, amelyben az esővizet gyűjtik és tárolják különböző célokra, gazdag és ősi múltra tekint vissza. Habár úgy tűnhet, hogy ez egy modern fenntarthatósági trend, az esővízgyűjtés fogalma több ezer évre nyúlik vissza, és különböző civilizációk alkalmazták szerte a világon.

A Vízszükséglet

Miért gyűjtötték az esővizet? A múltban élő civilizációknak, településeknek, országoknak és birodalmaknak ugyanolyan alapvető szükségleteik voltak, mint a jelenkori embereknek. A víz, az élelem és a menedék biztosítása folyamatos kihívást jelentett, különösen olyan száraz éghajlatokban, ahol a víz ritka volt. Azonban volt megoldás, és a múlt emberei zseniális módszereket találtak ki ezeknek a problémáknak a megoldására. Az egyik olyan ötlet, amely több ezer évig fenntartható forrásként szolgált, az esővízgyűjtő volt.

Közel-Kelet

A Közel-Kelet gazdag történelemmel rendelkezik az esővízgyűjtés történelmi idővonalában. Kr. e. 2000-ben a mai Izrael területén fekvő Negev-sivatagban az emberek az hegyoldalakról gyűjtötték az esővizet és tárolták ciszternákban. Akkoriban a vízhozatal valóban élet-halál kérdése volt. Az ősi civilizációkban az esővízgyűjtés ciszternák voltak általánosak, házról házra. Ezek a ciszternák 10 000 és 50 000 gallon közötti méretben lehettek, és gyakran föld alatt tárolták őket. Közösségi ciszternák is általánosak voltak.

India

Az ősi India rendkívüli tudománnyal rendelkezett, például Rajasthanban található ‘repülő csészealjak’, amelyek mesterséges esővízgyűjtő szerkezetek voltak. Bármennyi eső esett is, azt egy földalatti kútban tárolták. Még Jaisalmer (ahol a világ legszárazabb időjárása uralkodott) maga is virágzott, annak ellenére, hogy évente csak 50 mm eső esett a városban. Minden indiai állam sajátos esővízgyűjtési rendszert fejlesztett ki a közösségi szinten történő eső gyűjtésére, megőrzésére és felhasználására. Minden régió értékelte az esőadományát.

Az ókori Róma

A rómaiak kitűnően teljesítettek sok technológiai fejlesztésben, beleértve az esővízgyűjtést és a vízvezetékeket. Egész városokat építettek olyan infrastruktúrával, amely az esővizet nagy ciszternákba terelte. A rómaiak ezt a gyűjtött vizet ivásra, fürdésre, mosásra, öntözésre és állattenyésztésre használták. Igazi mestermérnökök voltak.

Észak-Amerika

A 16. és 17. században az első telepesek mosáshoz kezdték használni az esővizet, mivel természetesen puha volt. Ők voltak azok, akik valójában elkezdték használni a „kemény víz” és „puha víz” kifejezéseket. annak A kemény,  vízkővel telített vízzel való mosás nagy nehézségekkel járt, ellenben a puha esővízzel, amely lehetővé tette a szappan és a szennyeződések könnyű lemosását.

Japán

Az 1990-es évekig az esővízgyűjtés fő alkalmazása a háztartási vízellátás volt Japánban. 1994-ben Tokióban nemzetközi esővíz konferenciát rendeztek. A rendszer a gyűjtött esővizet egy 1 000 m3-es földalatti tárolótartályba vezeti, és a WC-k öblítésére és a légkondicionálóhoz használja fel.

Ausztrália

Az esővízgyűjtés rendszere képes enyhíteni az urbanizáció által okozott növekvő vízigényt. Ez komoly probléma Ausztráliában, amely „a világ legnagyobb mértékben urbanizált országa”, ahol az emberek több mint 75%-a csak 20 városban él, és az összes városi lakosság 89,4%-a, évente 1,47%-kal nő. A városokban a vízigény növekedése a vízkészlet infrastruktúrájának bővítési költségeivel és az öregedő rendszer cseréjével jár, ami tovább terheli az állami költségvetést.

Miért gyűjts esővizet?

  • Az esővíz viszonylag tiszta és teljesen ingyenes vízforrás
  • Teljes ellenőrzése van a vízellátás felett (ideális városok számára, ahol vízkorlátozás van érvényben)
  • Elősegíti az önfenntartást és segít a víz megőrzésében
  • Az esővíz jobb a kertek és növények számára, mivel nincs klórozva
  • Megoldást jelenthet a vízelvezetési problémákra, miközben ingyenes vizet szolgáltat
  • Egyszerűen és olcsón karbantartható technológiákat használ
  • Fő vagy kiegészítő vízforrásként is használható
  • Kiváló tartalékvízforrást biztosíthat vészhelyzetek esetére

Esővízgyűjtés Napjainkban

Az esővíz gyűjtésének kora még nem érte el csúcspontját, sok gazdaság továbbra is esővíz ciszternákat használ az állatok itatására. Ahogy fejlődött a vízkezelési technológia, az emberek ismét az esővizet kezdték el használni otthonukban fő vízforrásként.

Cikk megosztása!