Milyen autós gyerekülést vegyek?

A tökéletes gyerekülést megtalálni nem egyszerű feladat, hiszen megannyi márka és megannyi típus közül válogathatunk. Mégis, mi alapján érdemes terméket választani? Összegyűjtöttünk néhány fontos szempontot, amit autós gyerekülés vásárlása esetén érdemes figyelembe venned.

Fontos szempontok a gyerekülés vásárlása során

Méret

Gyerekülés vásárlása során a legfontosabb szempont maga a termék mérete. Az ülés méretének igazodni kell a gyermek méreteihez, testmagasságához és testsúlyához, csak ennek a kritériumnak megfelelve tud biztonságot garantálni a benne utazó gyermek számára.
Gyerekülések után nézelődve te is észreveszed majd, hogy a termékek között különböző méreteket találsz, ezek a méretek jellemzően a gyermekek testsúlyát veszik alapul. (Külön találhatsz gyerekülést például 0-10 kg-os korú (újszülött) gyermek számára és külön 9-18 kg-os 9 hónapos-4 éves gyermek számára. Értelemszerűen, minél nagyobb a gyermek, annál nagyobb méretű ülésre lesz szüksége a biztonságos utazáshoz.
(Gyerekülést addig kell alkalmazni, míg a gyermek el nem éri a 150 cm-es magasságot, addig pedig minimum 2, de inkább 3 különböző méretű gyerekülésre lesz szükséged.)

Isofix vagy sem?

Az utós gyerekülések között vannak isofix rögzítésűek és hagyományos, biztonsági övvel rögzíthető modellek.
Napjainkban az Isofix rödzítésű gyerekülések terjedtek el. Amire ügyelned kell a termékválasztás során, hogy vásárlás előtt ellenőrid, autódban van-e isofix-es rögzítési lehetőség. Ha nincs, hagyományos, biztonsági övvel rögízthető ülést kell választanod, máskülönben nem tudod majd a gyerekülést biztonságosan, rendeltetésszerűen használni.

Tisztíthatóság

A gyerekülés könnyen koszolódik, a praktikumot szemelőtt tartva, érdemes olyan ülést választanod, amely könnyen tisztítható. Az ilyen gyerekülések általában azok, amelyek levehető huzattal rendelkeznek.
Érdemes itt még megjegyezni, hogy ha nem szeretnéd hetente tisztítani a huzatot, előnyösebb választás lehet egy sötétebb árnyalatú gyerekülés.

Kényelem

Első a biztonság! Emellett azonban ügyelhetsz arra is, hogy a gyermek a biztonság mellett kényelemben is utazzon. A gyerekek alapvetően nem viselik jól a gyereküléseket, hiszen a sok pánt, a rögzítés nagyban korlátozza őket a mozgásban. Ha azonban olyan ülést választasz, ami nagyobb kényelmet biztosít számára, egy fokkal megkönnyítheted mindkettőtök számára az utazást.

Cikk megosztása!