Szigetel a biztonsági ajtó?

A lakások és családi házak esetében a közelmúltban rendkívül fontossá vált a hőszigetelés, az energiatudatosság jegyében. Új építésű házaknál szigorú szabvány írja elő a falak, födém, és a nyílászárók megfelelő hőszigetelését. Felújítás esetén pedig a tulajdonos zsebbevágó érdele, hogy a megfelelő hőszigeteléssel rendelkező anyagokat, nyílászárókat építsen vagy építtessen be.

A megfelelő hangszigetelés szintén fontos szempont lehet, az otthon nyugalmának megőrzése érdekében.

A biztonsági bejárati ajtók beépítésekor a betörésvédelmi képesség mellett tehát fontos szempont lehet az ajtó szigetelőképessége.

Biztonsági bejárati ajtó sokféle létezik, de közös tulajdonságuk, hogy acélból készülnek.

Mint köztudott, a vas rendkívül jó hővezető, az alumínium elterjedéséig (ami még jobb hővezető) öntöttvas főzőedényekben készült az étel, és manapság, az indukciós tűzhelyek terjedésével ismét ebből a fémből készítenek edényeket.

Tehát az acél nem hőszigetelő, sőt… A fa bejárati ajtóknál kisebb nagyobb hőszigetelőképesség jelen van az anyag miatt, a műanyag nyílászárók pedig több légkamrával készülnek, ahol a bezárt levegő tölti be a hőszigetelő anyag funkcióját.

Akkor az acél ajtóknál mi a helyzet? 

Lehet alkalmazni utólagos hőszigetelést, függönyt, ajtókefét, de egyrészt ez nem túl esztétikus, másrészt kényelmetlen.

Fűtött előtérből nyíló társasházi biztonsági bejárati ajtóknál nem szempont a hőszigetelés, de a hangszigeteléssel itt is gond lehet, mert az acél a hangot is jobban továbbítja, mint a fa, vagy a légkamrás műanyag.

Az szigetelés utólagos beépítése nem valósítható meg, hiszen az ajtó elkészülte után az acél szerkezetbe nem lehet annak megbontása nélkül szigetelőanyagot juttatni, a pótló megoldások pedig kényelmetlenek, és nem esztétikusak.

Lehetőség szerint tájékozódjunk, hogy a kiválasztott biztonsági ajtó képességei között szerepel a hő és hangszigetelés. A költségek csökkentése érdekében a gyártók a hő és hangszigetelést kihagyhatják a beltérinek, lépcsőházinak hirdetett bejárati ajtóikból.

A forgalmazók és gyártók általában külön feltüntetik biztonsági ajtóik ezen képességét, pedig acélról lévén szó, a hő és hangszigetelésnek alapértelmezettnek kellene lennie. 

A gyártók és forgalmazók között kivételes a PRS Plusz Kft, mert biztonsági bejárati ajtó kínálatukban, csak hő és hangszigeteléssel ellátott, saját gyártású termékek vannak.

Cikk megosztása!