Borkészítés házilag

Elméletileg a borkészítés nagyon egyszerű, egyszerűbb mint a pálinka főzés házilag. Az élesztő találkozik a szőlőlével olyan környezetben, amely lehetővé teszi az erjedést. Csak a természet, ami a természet. A bort kétségtelenül egy szerencsés véletlen folytán fedezték fel évezredekkel ezelőtt: A természetes élesztők a szélben fújdogálva megtelepedtek egy fürt összenyomott szőlőfürtön, amelynek leve egy szikla árnyékos táljában gyűlt össze; nem sokkal később egy szerencsés járókelő megállt, lehajolt egy kóstolóért… és megtetszett neki, amit felfedezett.

Innentől kezdve a borkészítés folyamata, ahogy azt el lehet képzelni, finomodik, és a környezetet gondosan ellenőrzik, egészen addig a pontig, ahol a borkészítés egyszerre válik tudománnyá és művészetté.

És a barkácsolt otthoni borkészítés? Nos, ez valószínűleg valahol a kíváncsi kőkorszaki vándor és a modern borász között helyezkedik el, aki művészi tudományt alkalmaz a folyamathoz. Nézzük csak meg.

Hogyan készítsünk házi bort

Az otthoni borkészítéshez több olcsó berendezésre, komoly tisztaságra és rengeteg türelemre van szükség. Kiderült, hogy Tom Petty-nek igaza volt: „A várakozás a legnehezebb rész”.

Felszerelés-ellenőrzési lista:

Egy 4 gallonos, élelmiszer-minőségű műanyag vödör és fedél, amely az elsődleges erjesztő tartályként szolgál.

Három 1 gallonos üvegkorsó másodlagos erjesztőedényként.

Az üvegpalackok szájába illeszkedő tölcsér.

Három légzsilip (erjesztési csapda)

Egy gumidugó (vagy dugó), amely a másodlagos erjesztőedénybe illeszkedik

Nagy nejlonhálós szűrőzsák

Körülbelül 6 lábnyi átlátszó, fél hüvelykes műanyag cső

Körülbelül 20 borosüveg (gallononként öt üvegre lesz szüksége).

9-es méretű, előzetesen fertőtlenített dugók

Kézi dugóhúzó (érdeklődjön a borszaküzletben, hogy bérelhet-e ilyet)

Hidrométer a cukorszint méréséhez

Összetevők ellenőrző listája:

Sok-sok borszőlő

Kristálycukor

Szűrt víz

Borélesztő

A fenti alaplistát finomíthatja a folyamatot olyan dolgok hozzáadásával, mint az oxidáció megakadályozását segítő Campden tabletta, élesztő tápanyagok, enzimek, tanninok, savak és egyéb díszes összetevők, amelyekkel jobban szabályozhatja a bortermelését.

Borkészítés házilag

1. rész

Győződjön meg róla, hogy a felszerelését alaposan sterilizálta, majd tisztára öblítette (érdeklődjön a borszaküzletben a speciális mosószerekről, fehérítőkről stb.). A legjobb, ha közvetlenül használat előtt tisztítja és öblíti ki a felszerelését.

Válogassa ki a szőlőt, dobja ki a rothadt vagy furcsa kinézetű szőlőt.

Alaposan mossa meg a szőlőt.

Távolítsa el a szárakat.

Törje össze a szőlőt, hogy a levet (az úgynevezett „mustot”) az elsődleges erjesztőedénybe engedje. A keze itt is ugyanolyan jól működik, mint bármi más, vagy menjen a régi iskola szerint, és tapossa a lábával. Ha sok bort készít, érdemes lehet gyümölcsprést bérelni egy borszaküzletből.

Adjon hozzá borélesztőt.

Helyezze a hidrométert a mustba. Ha 1,010-nél kevesebbet mutat, fontolja meg a cukor hozzáadását. Ha cukrot ad hozzá, először oldja fel a kristálycukrot tiszta szűrt vízben (a cukor hozzáadása segít az alacsony alkoholszint növelésében). Alaposan keverje meg a mustot.

Fedje le az elsődleges erjesztő vödröt ruhával; hagyja a mustot egy héttől 10 napig erjedni. A napok során az erjedés hatására a tetején hab képződik, az üledék pedig az aljára hullik.

2. rész

Óvatosan szűrje le a folyadékot, hogy eltávolítsa az üledéket és a habot.

Futtassa a levet egy tölcséren keresztül fertőtlenített üveg másodlagos erjesztőedényekbe. Töltse a tetejéig, hogy csökkentse a borba jutó levegő mennyiségét.

Szerelje fel a tartályokat légzsilipekkel.

Hagyja a levet néhány hétig erjedni.

Használja a műanyag csövet a bor szifonozásához a tiszta üveg másodlagos erjesztőedényekbe. Itt is az a cél, hogy elválassza a bort az erjedés során képződő üledéktől.

Folytassa a bor szippantását az üledéktől rendszeres időközönként (ezt nevezzük „átöntésnek”) két-három hónapon keresztül, amíg a bor tiszta nem lesz.

3. rész

Folyassa a bort palackokba (a megtisztított műanyag csövek segítségével), hagyva helyet a dugónak, valamint körülbelül fél hüvelyknyi plusz helyet.

Helyezze be a dugókat.

Az első három napban tárolja a bort függőlegesen.

Három nap elteltével tárolja a bort az oldalán, ideális esetben 55 fokon. Vörösbor esetén legalább egy évig érlelje. A fehérbor már hat hónap után iható.

Szeretnéd hűtve magaddal vinni a házi borodat? Válaszd a Droppi Tumblert, ami közel 24 órán keresztül hidegen tárolja a bort is. BPA mentes, 18/8 orvosi acélból készült, semmilyen káros anyag nem kerül kioldódásra a tárolás közben, így nem módosul a bor íze sem!

Cikk megosztása!