3 jel, hogy eljött a nyílászáró csere ideje

Sokan kíváncsiak, milyen gyakran kell cserélni a PVC vagy fa ablakokat. A PVC ablakok gyártásának és beépítésének folyamatosan emelkedő színvonalával közel 20 évig vagy tovább is megőrizhetik tulajdonságaikat. A fakeretek esetében nem ilyen egyszerű a válasz erre a kérdésre, mert minden azon múlik, hogy az ablakok megfelelően vannak-e karbantartva, és a természetes anyagból készült keretek optimálisan kerültek-e beépítésre. A fakeretek átlagosan körülbelül 10-15 évig képesek megőrizni szigetelő és esztétikai paramétereiket.

Számos riasztó „tünet” jelzi, hogy az ablakokat hamarosan cserélni kell, vagy már eljött az új nyílászáró csere ideje. E jelek némelyike ​​meglehetősen könnyen észlelhetőnek tűnhet, de néhányuk nem olyan nyilvánvaló és könnyen észrevehető.

1. Szivárgás

A megfelelő hőszigetelés hiánya az egyik leggyakrabban előforduló ok, amiért kicseréljük a nyílászáró szerkezeteket. Hőszivárgás léphet fel helytelen szerelés, törött üveg, nem megfelelő tömítés vagy akár a nem optimális használat miatt is. A fő ok azonban az anyagok kopása, mind a keret, mind a kiegészítő szigetelő elemek szempontjából. A modern, PVC és fa nyílászárók az Európai Unió által klímatörvény-csomag formájában meghatározott minőségi szabványok figyelembevételével készülnek. Ezek az előírások olyan szabványokat eredményeznek, amelyeknek minden ablakgyártónak meg kell felelnie ahhoz, hogy termékei magas energiaszintűek legyenek.

2. Hőhidak

Ez a fogalom szorosan kapcsolódik a korábban tárgyalt szivárgási problémához. Hőhidak keletkeznek a nyílászárók repedései közelében, illetve abban az esetben, ha az ablakok, erkélyajtók hőszigetelést nem biztosító anyagokból készülnek, és a külső hőmérséklet jelentősen eltér az adott helyiség temperatúrájától. Télen rendkívül feltűnő és zavaró, de a forró napokon is problémás, különösen, ha a szobában klímaberendezést használnak. Olyan esetekben, amikor a hőhidakat helyi szivárgások okozzák, elegendő lehet a tömítések cseréje is.

3. Megnövekedett fűtési vagy légkondicionálási számlák

A szivárgások és a hőhidak közvetlen következményei a megnövekedett fűtési és légkondicionálási költségeknek. Amikor a hideg hónapokban a meleg levegő kiszökik a szabadba, és a helyébe hűvös széllökések lépnek, kénytelenek vagyunk a radiátorokat felcsavarni és hosszabb ideig használni, mintha azt egy optimális ablakcsere jóvoltából bekövetkező eszményi hőszigeteléssel tennénk. Légkondicionálás esetén hasonló helyzettel állunk szemben, amikor meleg levegő jut a helyiségbe, ami szükségessé teszi a klímaberendezés teljesítményének növelését.

Cikk megosztása!