Dugattyús kompresszor – belépő a sűrített levegő világába

Ahogy a legtöbb műszaki eszköz, úgy a kompresszorok kínálatában is megtaláljuk azokat a belépő szintű modelleket, melyek elsősorban a hobbi és háztartási felhasználók számára jelentenek megoldást. Ráadásul teszik mindezt jellemzően költséghatékony módon.

Működési különbségek

A kompresszorok története meglehetősen messzire nyúlik vissza, ám a tényleges fejlődés már nem is olyan régen indult el. A FIAC gyár által mozgósított fejlesztések nagyjából 50 évvel ezelőtt indultak el, ám természetesen az évtizedek során még azokhoz képest is sok változás történt. A kompresszorok piacán ez elsősorban a működési elvekben és technológiai megoldásokban érhetők tetten, melyek közül számos különböző bukkant fel és tűnt el az idők során.

Az lényegében egyfajta bravúrnak tekinthető, hogy a gyártók és forgalmazók mára lényegében két típussal képesek megfelelni minden felhasználói elvárásnak. Ha az ipari szektorról van szó, mindenképpen a csavarkompresszorokat érdemes említeni, ám ha egyszerűbb, belépő szintű és költséghatékony eszközre van szükségünk, egy dugattyús kompresszor jelenti majd a megoldást. A válasz a miértre pedig továbbra is a beltartalomban keresendő.

Egy egyszerű szerkezet

A kompresszorok lelkét és feladatuk hajtóerejét lényegében a bennük dolgozó technológia jelenti. Egyszerűbben ezt szokás működési elvnek nevezni, melyből kifejezetten sok megoldás bukkant fel a berendezések története során. A kép mára tisztulni látszik és immár jóval egyértelműbb, hogy mely felhasználói rétegnek mire van szükséges. A dugattyús kompresszor esetében a levegő sűrítését például értelemszerűen egy vagy két dugattyú végzi, a hajtásukért pedig elektromos vagy robbanómotor felel.

Ez lényegében a fellelhető legegyszerűbb technológiai megoldás, mely egyben költséghatékonyságot is jelent. Ugyanakkor a dugattyúkkal való működés a csavaros modellekhez képest szerényebb teljesítményre képes, az esetenkénti túlhevülés miatt pedig a működés is jellemzően szakaszos. Mégsem véletlen, hogy a dugattyús kompresszor megtalálta a helyét a piacon, hiszen az említett hátulütőktől függetlenül egy kifejezetten jól használható megoldást kínál hobbi és barkács felhasználók számára.

Sűrített levegő a ház körül

A barkács célokra használható dugattyús kompresszor tipikusan az az eszköz, melynek hiánya csak akkor érződik, ha egy feladat során könnyebbséget jelentene a használata. A ház körül ez jellemzően egyet jelent a levegővel töltött dolgok, kerekek, abroncsok felfújásával. Emellett azonban a dugattyús kompresszor által előállított sűrített levegő több dologra is használható. Tisztítási és festési munkák, autómosás, kertészeti feladatok és még sorolhatnánk.

A dugattyús kompresszor kínálatban persze a háztartásiaktól komolyabb modellek is elérhetők, melyek más kisebb műhelyekben és bizonyos szakmunkák során is megállják a helyüket. Sőt, egyes speciális modelleket a fogászat és kozmetika területén is előszeretettel alkalmaznak. Ez a sokrétű felhasználhatóság és a kínálat bősége is jól jelzi azt, hogy a dugattyús kompresszor is jól megtalálta a helyét a gázsűrítők felhozatalában, mint költséghatékony, egyszerű opció.

Cikk megosztása!