Padlásfeljáró beépítése, egy esztétikus és hasznos megoldás

A padlásterek sok háztartásban lennének jól hasznosíthatók, ám ehhez képest kevesen fordítanak elegendő figyelmet ennek az extra helyiségnek. Ennek egyik oka sokszor a megközelítés nehézsége, ám manapság már erre is találunk esztétikus és funkcionális megoldásokat.

Hasznos plusz tér

A padlásterek jellemzően úgy élnek a köztudatban, mint poros, pókhálós, pár rég nem használt lom tárolására alkalmas helyiségek. Ez vélhetően azért alakult így, mert sok háztartásban valóban csupán ennyi funkciót tölt be a padlás. Az, hogy ez pontosan miért alakult így, nehéz megmondani. A régi parasztházak esetén jellemzően használták ugyan a padlást, de itt is jellemzően inkább tárolásra, vagy épp különböző ház körüli munkákra.

A társadalom átalakulásával ez a funkció is eltűnt és bár a padlásterek sokszor az újabb építésű házakban is megjelentek, azok hasznosítása csak ritkán került terítékre. Ennek egyébként egy egészen prózai, gyakorlatibb oka is van, mely a megközelítés. A padlásterek közvetlenül a házból sokszor nem is hozzáférhetők és a külső bejáratokat is sokszor csak rozoga létrákon vagy épp sehogy sem lehet megközelíteni. Egy padlásfeljáró beépítése ugyanakkor orvosolhatja ezt a problémát.

Feljáró a szobából

A tetőterek beépítése és lakótérré alakítása régóta használt megoldás. Még ha egy padlástér nem is egészen ugyanaz, hasznosítása másképp is megoldható. Az semmiképpen sem ideális megoldás, ha hagyjuk üresen állni, hiszen minél több idő telik el hasznosítás nélkül, annál nehezebb lesz megoldani a megfelelő felújítást. A folyamat persze jellemzően az egyszerű és biztonságos megközelítéssel kezdődik, melyre a már említett padlásfeljáró beépítése jelentheti a megoldást.

Ezek a kiegészítők egyszerűen beépíthetők a házak mennyezetébe úgy, hogy hasznos teret sem vonnak el a lakóhelyiségektől. A megoldás lényegében szinte láthatatlan és praktikus, így az esztétikum és a funkció is képes érvényesülni. Egy padlásfeljáró beépítése tehát az első lépés lehet ahhoz, hogy az addig elhanyagolt padlásterek új életre keljenek és felruházzuk őket a számunkra hasznos funkciókkal. Legyen az lakhatás, tárolás, vagy más elképzelés, az extra tér mindig jól jön.

Egy cél, számos megoldás

A padlásfeljáró beépítése jellemzően nem bonyolult folyamat, hiszen a lépcsők tokkal együtt, beépítésre készen kerülnek értékesítésre. Ettől függetlenül persze szükség lesz szakemberek segítségére, mely egyébként már a tervezés során is jól jöhet. A padláslépcsőkből ugyanis több típus áll rendelkezésre, melyek funkciójukban ugyanazok, tulajdonságaikban azonban némiképp eltérhetnek. Ezek közül az egyik legfontosabb pedig a helyigény.

Egy padlásfeljáró beépítése során ugyanis mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy mennyi hely áll rendelkezésre a lenyitáshoz, illetve a padlástérben mekkora hely szabadítható fel a lépcső tárolásának. Ez dönti el ugyanis azt, hogy pontosan milyen típust választhatunk. Egyes padlásfeljárók számára nincs is szükség tároló térre, így ezek jelentik a legkompaktabb megoldásokat. De egy padlásfeljáró beépítése egyébként is kompakt megoldást kínál. Így tehát egyszerűen oldható meg a közlekedés a padlásterekbe.

Cikk megosztása!