Energetikai tanúsítvány: kell is, érdemes is

Az energetikai tanúsítvány megléte nélkül ingatlan nem értékesíthető. Ez a teljes országra érvényes törvényi kötelezettség, nem helyi, mondjuk Budapest vagy Debrecen, Pécs, Győr önkormányzatának előírása.

Ebben tájékoztatni kell a leendő vásárlót, mire számíthat a rezsi ügyében, ha valóban megvásárolja a kiszemelt ingatlant. Látnia kell, vajon hol szökik majd ki télen a meleg, átvitt értelemben hol libbenek el a kemény munkával megtermelt forintjai. Ablakok, ajtók – hivatalos nevükön a nyílászárók – szitaként működnek-e, avagy megfogják a filléreket és az ezreket.
Vagyis miképpen őrzi a ház, a lakás az otthon melegét, kímélve a potenciális vásárló pénztárcáját.
És mindez persze fordítva is értendő: mennyi energia kell majd a nyári hőségben a hűtésre, kell-e egyáltalán ilyesmire költenie.

Az energiatakarékosság kettős megközelítése

Ám nem csak törvényi előírás alapján muszáj energetikai tanúsítványt, rövidebb nevén energiatanúsítványt készíttetni, amely egyébként hosszú távú beruházás, hiszen 10 év érvényességgel bír.
Szóval, mondjuk úgy, önkéntesen is felvállalható az energetikai tanúsítvány készíttetése. Hiszen ez a valódi, természetes energiagazdálkodást, energia spórolást, energiával történő takarékosságot is előmozdítja.
Vagyis eladási szándék nélkül is érdemes lehet felderíteni egy-egy ingatlan hőgazdálkodását, energia megőrzési képességét, a szigetelése megbízhatóságát.

A profik így kínálják az energetikai tanúsítványt

A tanúsításra alkalmas cégek legjobbjai, mint például az Innotau Kft., úgy készítik el a tanúsítványt, hogy egyúttal konkrét tervet is mellékelnek, árajánlattal, megtérülési számításokkal. Náluk így lesz teljes az energetikai tanúsítvány, így válik teljessé a megrendelő kiszolgálása, így teljesedik ki a cég marketing kiválósága, így gyarapszik a goodwill.
Ráadásul ezek a cégek általában országos hálózattal rendelkeznek, s a kiemelkedő szolgáltatási minőséget az országban mindenütt biztosítják.
Ehhez a nagyságrendhez már gyorsaság, nagyon kedvező árak és kedvezmények is társulnak. A példának hozott vállalkozás nagyvárosban akár egy nap alatti határidő vállalásával elkészül, a második tanúsítványt pedig ingyen adják.

Az átlagból kimagasló vállalkozások honlapjai is sokat mondóak. Számtalan, az energetikához kapcsolódó jó tanácsot, pályázati lehetőséget mutatnak föl – bizonyítva szakmai széles látókörűségüket, hozzáértésüket. Ez persze nem öncélú – a potenciális megrendelő előnyét és persze megnyerését szolgálják.

Cikk megosztása!