Szigorodhatnak a dohányhelyettesítőkre vonatkozó szabályok

Néhány hete a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti hatósága jogszabály-módosítást készített elő, mely szerint szigorítanák a dohányhelyettesítő termékek értékesítésére vonatkozó szabályokat.

Jelenleg dohányterméket ma Magyarországon kizárólag Nemzeti Dohányboltokban lehet értékesíteni.
A szabályozás azonban nem vonatkozik a különböző dohányzást helyettesítő, egyre népszerűbb, alternatív termékekre, mint például a hevítőrudakra. Ezen szándékoznak változtatni a jogszabály-módosítással.

A hevítőrudak olyan dohányzást helyettesítő, dohányzást imitáló termékek, melyekben a dohányt minden esetben valamilyen tealevél keverék helyettesíti, így 100%-ban dohánymentes termékek.
Vannak közöttük nikotinos és nikotinmentes termékváltozatok is.
A hevítőrudak, legyenek nikotinosak, vagy nikotinmentesek, jelenleg nem tekinthetők jövedéki terméknek, értékesítésük nem korlátozódik a dohányboltokra, így különböző webáruházakban, élelmiszer boltokban egyaránt megvásárolhatók.

A jogszabály-módosítással azonban ez változni fog, amint az előterjesztett módosítási javaslatot elfogadják, úgy hiába dohánymentesek, a hevítőrudak is csak dohányboltokban lesznek megvásárolhatók.

A jogszabály elfogadása után a webáruházaknak még 6 hónap áll majd rendelkezésükre, hogy termékkészletüktől megszabadulva, szabadon értékesítsék termékeiket.

Cikk megosztása!