Kit válasszunk új cégünk megalapítására?

Talán triviálisnak tűnhet egy új vállalkozás megalapítása, mégis számos buktatója lehet annak, ha magunk vágunk bele annak létrehozásába, vagy esetleg nem a megfelelő szakembert választjuk ki a feladatra. A következőkre igenis érdemes odafigyelni:

Felemelő pillanat az, amikor felötlik valakiben egy vállalkozási lehetőség, és a megvalósulás útjára lép az ötletgazda. Ilyenkor kézenfekvő, hogy nem mindennapi terveink megvalósításának első lépéseként létrehozunk egy vállalkozást, hogy törvényes adózási keretek között tudjuk folytatni eltervezett gazdasági tevékenységünket. A cegalapitas-romaniaban.hu szakértői cikke alapján körültekintőnek kell lennünk, ha első cégünk megalapítására szolgáltatót keresünk.

S mire érdemes figyelni ilyenkor? Milyen buktatói lehetnek annak, ha nem jól választjuk ki a cégbejegyzéssel megbízandó specialistát?

Első és legfontosabb kritérium, hogy ne a szolgáltató árazása alapján döntsünk, és mindig kétkedve fogadjuk, ha valaki a legalacsonyabb árat adja meg. Minden egyes területen érdemes óvatosnak lenni a legalacsonyabb árszabással, hiszen a legtöbbször igaz az a mondás, hogy: olcsó húsnak híg a leve. A szolgáltatá díjszabása azonban nem az egyetlen tényező, amit figyelembe kell vennünk.

Érdemes odafigyelni a kiválasztott szakember tapasztalatára, mindenképpen kérjünk referenciát, és informálódjunk atekintetben is, hogy hány éve van a piacon az illető, hiszen a szakmában eltöltött évek száma már irányadó lehet számunkra abban, hogy megítéljük, milyen tudással, és ismerettel rendelkezhet a megbízott az adott területet illetően.

Ha mi magunk avatatlanok vagyunk a cégalapításban, akkor a folyamat megkezdése előtt jobb ha az alap információkat begyűjtjük, és tisztában vagyunk azzal, hogy milyen elvárásokat támasztunk a szolgáltatóval szemben, és azt is tisztáznunk kell, hogy a kiválasztott specialista teljeskörű ügyintézést vállal-e, és ha igen, akkor bontsuk részelemekre a ajánlott szolgáltatásokat, hogy előre lássuk, valóban minden igényünk ki lesz-e elégítve. Egyeseknek például csakis maga a cég bejegyeztetése tartozik a tevékenységi körébe, de az is lehet, hogy mi ennél többet szeretnénk, például szükségünk lehet székhelyszolgáltatásra (akár kézbesítési megbízottal együtt), segítséget igényelhetünk a vállalkozói számla megnyitásában is, sőt lehet könyvelőt sem ismerünk, így elvárnánk a megbízott specialistától, hogy egy megbízható könyvelőt ajánljon nekünk. Mindezek mellett alap elvárás részünkről, ha a cég ÁFA-körbe való bejelentését, valamint a VIES-rendszerbe való regisztrációt is a cégalapítóra bízzuk, hiszen magunk ezt nem tudnánk elvégezni, ehhez ügyvédi, vagy könyvelői segítségre volna szükségünk.

S mit kockáztatunk, ha nem a megfelelő szolgáltatót választjuk ki?

  • fekete listás székhely
  • vállalkozói számla hiánya
  • ÁFA-regisztráció elmulasztása (ha szükséges)
  • tevékenységünk gyakorlásához szükséges engedélyek kiváltásának elmulasztása
  • kellően felkészült könyvelő hiánya

Nem érdemes tehát kockáztatni, érdemes alaposan utánajárni az első lépések kivitelezésének, hiszen cégünk jövője múlhat a cégalapítós szakember kiválasztásán. Mindezen ismeretek tudatában igyekezzünk helyesen dönteni, és jó szakembert választani induló vállalkozásunk bejegyeztetésére.

Cikk megosztása!