Mire jó a háztartási szélgenerátor?

A szél erejét már az ókorban elkezdték hasznosítani a legkülönfélébb célokra, gondoljunk csak a vitorlás hajókra, melyek a szél erejét befogva tettek meg hatalmas távolságokat.

A szél egy olyan természeti energiaforrás, melynek lehetőségeit kiaknázva nem csak zöldebbek lehetünk, de hosszútávon komoly összegeket megspórolhatunk háztartásunk számára is. A szélenergia a létező egyik legtisztább megújuló energiaforrás, így amennyiben a lehetőségek adottak, mindenképp érdemes lehet háztartásunkat is felszerelni egy szélgenerátorral.

Kinek és milyen környezetben ajánlott a szélgenerátor?


A háztartási szélgenerátor, szélturbina remek lehetőséget kínálhat azok számára, akik villanytól távol laknak, mondjuk egy vidéki település peremén. A szélgenerátor napelemmel kombinálva remek energiatermelő  rendszerként szolgálhat.
Ahhoz azonban, hogy kiaknázhassa a szélturbina lehetőségeit, mindenképp olyan helyre kell telepíteni, amit jól bejárhat a szél, ideális lehet például egy dombtető, ahol sem magas épületek, sem fák nem akadályozzák a szél útját. 

Mennyi energiát lehet előállítani egy szélturbina segítségével? 


A szélgenerátor működését és így az általa termelt energiát nagyban befolyásolja a berendezés elhelyezése és az adott környezeti feltételek. Mindezeken túl természetesen az időjárás is jelentős szerepet játszik abban, hogy mennyi energiát tud termelni a rendszer.
A szélgenerátorok többsége 5 kWh és 50 kWh közötti. A nagyobb rendszerek, egy 50 kWh körüli rendszer ideális körülmények között akár 40 családi ház energiafogyasztását is el tudja látni, így egy kisebb 5 kWh-os rendszer akár 4 családi ház, vagy egy nagyobb birtok energiaellátására is elegendő lehet. (Természetesen nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindez a megfelelő környezeti feltételek függvénye.)

Cikk megosztása!