Magyarországon is hódítanak a hevítőrudak


2021-ben jelentősen visszaszorult Magyarországon a cigaretta vásárlása, helyette egyre többen választják a hevítésen alapuló heet-not-burn termékeket. 


Hogy mik is ezek a termékek?
A heet-not-burn termékek olyan dohány, vagy tealevél alapú cigaretta helyettesítők, melyek kevésbé káros alternatíváját kínálják a dohányzásnak.
A heet-not-burn termékek között megkülönböztethetünk dohány alapú termékeket, ezek általános elnevezése: heets, valamint dohánymentes, tealevél alapú termékeket, ezek magyarul az úgynevezett hevítőrudak. 

Mit kell tudni a heetsről és a hevítőrudakról? 

A heets, dohány alapú termékek dohányboltokban vásárolhatók meg. Ezzel szemben a hevítőrudak, mivel dohányt nem tartalmaznak, jelenleg (2021-ben még) nem minősülnek jövedéki terméknek, azaz értékesítésük nem korlátozódik a Nemzeti Dohányboltokra. Hevítőrudakat, teafű alapú cigaretta helyettesítőket így tehát megvásárolhatunk különböző élelmiszerboltokból, vegyes árut forgalmazó üzletekből, de akár webáruházból is. 

A heets és a hevítőrudak használata megegyezik. Mindkét típusú termékhez hevítőkészülékre van szükség. Hevítőkészüléket szintén dohányboltban tudunk vásárolni. 

A hevítőkészülék felhevíti a heets vagy hevítőrúd tartalmát, amely így szívhatóvá válik. 

Mivel égés nem történik, így egyik termék használata esetén sem keletkezik füst, kizárólag füst-szerű gőz.

Égéstermék hiányában mindkét terméktípus megszünteti a passzív dohányzást, valamint a kellemetlen szagokat és lehelletet egyaránt. 

A heetsek és a hevítőrudak különböző aromákban is elérhetők.
A hevítőrudak, mivel dohányt egyáltalán nem tartalmaznak, kevésbé ártalmasak mint a heets termékek. (Természetesen ez sem jelenti azt, hogy egészségesek lennének, egyik cigaretta helettesítő sem egészséges.)

A hevítőrudak között mára megannyi márka megtalálható a magyarországi forgalomban. Emellett elérhetőek nikotinmentes és nikotin tartalmú termékváltozatok is. 

Érdekesség: a hevítőrudakat a köznyelvben nikotinmentes heets néven is szokták nevezni, az elnevezés azonban megtévesztő, ugyanis mindegyik heets nikotinos, hiszen dohányalapú termékekről van szó, ráadásul a hevítőrudak sem mind nikotinmentesek.

A nikotinos hevítőrudakban a nikotint nikotinsóval pótolják, mely a dohányból kinyert nikotinból kémiailag előállított sószerű anyag. A nikotinsó a hagyományos nikotinnál lágyabb, jóval kevésbé irritálja a torkot. Viszont ugyanúgy függőséget okoz, mint a hagyományos nikotin. 

Cikk megosztása!