A sikeres fogyás kulcsa: tévhitek és tippek

Mindenki szeretne gyorsan és nagyobb erőfeszítés nélkül megszabadulni a felszedett kilóktól, de ez sajnos nem így működik. Sajnos, vagy sem, de minden esetben igaz, az, hogy a rövidtávú diéta helyett hosszútávú életmódváltásra van szükség a tartós eredményhez.

Cikkünkben, összeszedtük a fogyással kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket és összegyűjtöttünk néhány praktikus, gyakorlati tippet, amivel könnyebben elérheted fogyás terén a kitűzött célodat.

TÉVHITEK A FOGYÁSRÓL

1.) Fogyasztó ételek
Fogyasztó ételek és italok nem léteznek, mindennek, amit megeszel van energiatartalma, de ezzel nincs is probléma, hiszen már a puszta létezéssel is energiát éget el a tested. A fogyás kulcsa abban van, hogy a bevitt kalóriatartalom mindig alacsonyabb legyen, mint amennyit lemozogsz az adott napon. Egy kis odafigyeléssel és az egészséges táplálkozás alapjainak követésével ez egészen könnyen kivitelezhető.

2.) Koplalással gyorsan, jó eredményt lehet elérni
Sokan gondolják azt, hogy a fogyáshoz drasztikus diétára, éhezésre van szükség. De ez nem igaz, sőt, ha annyi energiát sem viszel be, amennyi az alap anyagcserédhez szükséges, akkor a szervezeted tartalékos üzemmódba fog kapcsolni. Ez azt jelenti, hogy a szervezeted majd egyre kevesebb energiát használ fel, egyre többet raktároz, ezért, amint visszatérsz a normál étrendedhez, a fogyókúra előtti állapothoz, ugyanazzal a mennyiségű elfogyasztott étellel, sokkal többet fogsz majd felszedni, mint korábban valaha. Ez az úgynevezett yo-yo effektus, mikor valaki gyorsan lefogy, majd gyorsan vissza is szedi azt. Ezért, hogy ezt elkerüld, sokkal lassabb fogyásra lesz szükséged. Ha csak heti 1-2 kilót fogysz, sokkal kisebb az esélye annak, hogy azt hamar visszaszeded majd, mintha hirtelen sokat fogynál. Tehát a tartós eredményhez a lassabb de kiegyensúlyozott fogyás vezet.

3.) Ha fogysz, a mérleg kevesebbet mutat
Bár logikusnak tűnik, ez nem feltétlen van így. Amikor a fogyás miatt elkezdesz sportolni, megszabadulsz a zsírpárnáidtól, viszont az izomtömeged nőni fog. Az izom nehezebb, mint a zsír, ezért akár az is előfordulhat, hogy ahogy sportolsz és fogysz, a mérleg egyre nagyobb számot mutat majd. Ez teljesen természetes. Ezért a súly helyett inkább koncentrálj a testzsír-százalékod nyilvántartására.. A konditermék többségében ezt le tudod mérni.

TIPPEK, HOGY EREDMÉNYES LEGYEN A DIÉTA

1.) Ne mérd magad túl gyakran, mert az csak elveszi a kedvedet.
Hiába méred magad minden nap, nem fog a mérleg minden alkalommal kevesebbet mutatni, sőt az is előfordulhat, hogy hiába tartod a diétát és mozogsz rendszeresen, egy pontnál kicsit lassul a fogyás üteme. Ilyenkor jön a naponta ismételgetett kérdés, ami alkalomról-alkalomra egyre csak stresszesebbé tesz majd: Miért nem fogyok?!! Éppen ezért ne mérd magad heti 1-2 alkalomnál gyakrabban, különben a mérleg stagnáló állása könnyen elveheti a motivációdat.

2.) Tervezz előre
Ha előre megtervezed a napi menüdet, kisebb az esélye annak, hogy elcsábulsz a nap folyamán. Dietetikus is tud ebben segíteni, de rendelni is tudsz napi menücsomagokat akár egész napra való egészséges, diétás ételcsomagokat is.

3.) Igyál eleget

Igyál napi minimum 2 liter vizet, ugyanis gyakran összekeverjük az éhséget a szomjúsággal. Ha eleget iszol, azzal elkerülheted a felesleges evést.
Segíthet, ha a nap elején kikészíted magadnak azt a 2 liter vizet, amit a nap folyamán meg kell innod, de akár applikációt is használhatsz, ami emlékezetet téged az ivásra.

4.) Fogyassz rostban gazdag ételeket
Az éhségérzet csökkentésében segíthet az is, ha rostdúsan táplálkozol, ezért minden étkezésre fogyassz zöldséget gyümölcsöt, és válassz mindig teljes kiőrlésű kenyeret.

5.) Egyél naponta többször, kis adagokat
Egyél naponta 5x kis adagot, ez segít elkerülni a 2 étkezés közötti nassolást, hiszen nem fogsz megéhezni az étkezések között.

6.) Együtt könnyebb
Keress egy barátot, vagy rokont, akivel együtt járhatsz majd el edzeni. Így kisebb az esélye, hogy idejekorán feladod majd. Vagy fizess be előre egy havi kondibérletet, esetleg nevezz be egy versenyre, ami segít megtartani a motivációdat.

Ha nehezen változtatsz a szokásaidon, kezdd egyszerre csak egy új szokással és csak akkor lépj a következőre, ha az már beépült a mindennapjaidba.

Cikk megosztása!