Költözés tippek – Gyakorlati tanácsok

költözés tippek

A költözés minden család életében rendkívül izgalmas időszak. Amennyire örömteli azonban, hogy végre elérkezett a vágyott költözés napja, az új otthon birtokba vétele, éppen olyan könnyen fulladhat káoszba a holmik elpakolása és átszállítása az új lakásba.

Hogyan lehet úgy intézni és szervezni a költözést, hogy mégis kellemes élményként maradjon meg bennünk? Miként járjunk el, hogy ne legyen heteken át tartó kupleráj a költözés eredménye?

Összegyűjtöttünk néhány praktikus tippet, gyakorlati tanácsot, melyeknek a követével a költözés zökkenőmentes lehet.

Költözés tippek – Így csináld, hogy jól csináld!

1.) Használd ki az alkalmat a selejtezésre!


A költözés során minden elfeledett holmi előkerül, éppen ezért remek alkalom ez a selejtezésre. A régi, sosem viselt pullovereket, az elnyűtt, már nem használt ruhákat, a sosem kedvelt dísztárgyakat már ne vidd át az új otthonodba.
Új otthon, új kezdet. Csak azokat a holmikat vidd át, amelyekre valóban szükségetek van, minden mást ne őrizgess puszta nosztalgiából, gyűjtsd össze őket egynéhány külön dobozba és ajándékozd el, akár egy szeretetszolgálatnak.
Ha így teszel és a költözés során egyben lomtalanítást is beiktatsz, az új lakásban tiszta lappal, feleslegesen felhalmozott, a szekrény hátuljába rejtett holmik, kacatok nélkül.

2.) Szerezd be a szükséges felszerelést

A ksiebb-nagyobb holmik elpakolásához szükséged lesz néhány praktikus dologra, amik nem feltétlen állnak rendelkezésedre otthon, így érdemes ezeket a költözés előtt beszerezned. Ilyen felszerelséek többek között a dobozok, zsákok, ragasztószalag, csomagoló, vagy újságpapír a törékeny holmikat tároló dobozok kibéleléséhez, de vásárolhatsz e célból akár buborékfóliát is.
Ha a bútorok elszállítását ti magatok oldjátok meg, költöztető hevederre, plédekre, esetleg négykerekű szállítókocsira is szükségetek lesz. Ha költöztető céggel intézitek ezt, a szolgáltatás árában mindezek már benne lesznek.

3.) Ne kapkodd el a pakolást

Érthető, hogy szeretnél minél előbb túllenni az egész költözés-mizérián, mégse legyél türelmetlen és ne kapkodd el a pakolást. Ha megfontoltan és szervezetten pakolod el a holmikat a dobozokban, az nagyban megkönnyíti és felgyorsítja majd a kipakolást. Az egyes helyiségek felszereléseit pakold azonos dobozba, vagy zsákba és minden tárólóra írd rá, hogy mit tartalmaz. Ezzel megelőzheted például, hogy az első új lakásban töltött éjszakán órákon át kelljen keresgélnetek majd az evőeszközöket.

3.) Kezdd el időben!

Könnyen azt gondolhatja az ember, hogy egy kis lakást összepakolni nem egy hosszú folyamat. Egyébként is, csak bele kell tenni mindent néhány dobozba, vagy zsákba és meg is vagyunk a munkával.
Ha te is így vélekedsz erről és ezen felbuzdulva a költözés napjára hagyod a csomagolást, könnyen kapkodásba fulladhat majd a költözködés, annak pedig, mint ahogyan azt mindannyian tudjuk, sosincs jó vége.
Azokat a holmikat, amiket nem használtok minden nap, nyugodtan elkapkolhatod már a költözés előtt 2-3 nappal is: a könyveket, az aktuális évszakban épp nem hordott ruhákat.
Ezzel nem csak, hogy megelőzheted a kapkodást, de jócskán gördülékenyebbé teheted a költözés napját.

4.) Tervezd meg előre a nagyobb bútorok helyét

A költöztetés napja, legyetek bármennyire is felkészültek, hosszú és fárasztó lesz. Ahhoz, hogy mégis minden a lehető leggördülékenyebben menjen majd, elengedhetetlen, hogy már előre tudjátok, hogy az átköltöztetett bútoraitok az új otthonban hova fognak kerülni.
Nincs annál kellemetlenebb, mikor a költöztetés napján derül ki például, hogy a franciaágy nem fér be a kiszemelt helyére, avagy nem fér be a szobaajtón. Az ilyen szituációk az egész brigád legyen az költöztető cég, vagy rokonság munkáját megakasztja.
A költözés előtti napokban mérjétek le a költöztetni szánt bútorokat és mérjétek fel a terepet, hogy biztosan beférnek-e majd oda, ahová szántátok őket.

5.) Spéci doboz az első estére

Valószinűleg a költözés napján nem tudtok majd mindent kipakolni az új házban. Éppen ezért gondolkodj előre és egy külön dobozba pakolj bele minden olyan holmit, amire az első 1-2 napon szükségetek lehet. Ide kerüljenek példáu a fogkefék, a mindennap használt kozmetikumok, a tisztálkodási szerek, evőeszközök, némi tisztítószer stb.

6.) Ne hagyd az összes takarítanivalót a végére!

A költözés után rengeteg lesz a régi házban a takarítanivaló, ha mindent az utolsó pillanatra hagysz, garantáltan gyűlölni fogod a feladatot. Éppen ezért jóval praktikusabb, ha a költözés során folyamatosan takarítasz. Ha például a hálószobából kikerültek a bútorok, rögtön sepregess, porszívózz, mosd fel a helyiséget. Természetesen a költözés legvégén így is érdemes lesz majd mindenhol körbejárnod még a tisztítószerekkel, de már jóval kevesebb munkád lesz.

7.) Ne terheld túl a dobozokat

Bár érthető okokból a költözés során mindenki igyekszik takarékoskodni a hellyel, a dobozokat és zsákokat ne pakold tele annyira, hogy ne tudd felemelni őket. Lehet, hogy mind az 50 könyved elfér egy nagyobb dobozban, de hiába, ha aztán nem lesz aki kivigye majd az autóhoz. Ráadásul ahhoz, hogy biztonságos legyen a költöztetés, az sem árt, ha a tároló dobozok, vagy zsákok nem szakadnak ki a nagy súly alatt.

8.) Ügyelj a növényekre

A növényeket a költözés napján már ne locsold meg. A költözés során a virágföldből kiszivároghat a víz, ami könnyen tönkreteheti egyes holmijaidat.

Cikk megosztása!