Úszószemüvegek – hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Az úszószemüveg egy apró, mégis, lényeges eleme a kényelmes, akadálymentes úszásnak. Nem mindegy, kinek, milyen vízben melyik a legmegfelelőbb. Hogyan válaszd ki a hozzád leginkább illő úszószemüveget? Cikkünkben erre keressük a választ.

Hol úszol szívesen? Kültéri medencében, vagy verseny uszodában? Ez már eleve egy választóvonal, hiszen teljesen mások lehetnek a fényviszonyok napfényben, vagy zárt térben. 

Az úszószemüvegből annyi van, mint csillag az égen!  A széles választék között eligazodni nem mindig könnyű feladat. 

Az elsődleges szempont (az árán kívül) az, hogy az úszószemüveg kényelmes legyen és megfeleljen az adott tevékenységnek. (pl. versenyúszás) 

A lencse színe is fontos tényező lehet, hiszen nem csak dizájnelem, hanem a különböző fényviszonyokhoz alkalmazkodás miatt is. 

Íme néhány hasznos tipp a megfelelő úszószemüveg kiválasztásához:

Úszószemüveg: lencse és szín – a legfontosabbak!

Uszoda és zárt tér: 

Az átlátszó, világosabb színű lencsék ideálisak lehetnek zárt térben vagy uszodában való úszáshoz. Ezek a lencsék eleve tiszta képet biztosítanak, színtorzulás nélkül, így remekül alkalmazkodnak rosszabb megvilágítású medencékhez is. 

Az átlátszó lencsék univerzálisak és megbízhatóak.

Szabadtéri medencék és tenger: 

A sötétebb lencsék, mint a füstszínű, tükrös vagy polarizált változatok, hasznosak szabadtéri medencékben vagy nyílt vízen való úszáshoz. Ezek a lencsék tompítják az erős napfényt, védelmet nyújtanak a szemnek és minimalizálják a vakító fényt.

Kültéri és beltéri használat: 

Ha mind beltéri, mind kültéri medencében úszol, érdemes mindkét típusú szemüveget beszerezni. A beltéri úszáshoz a világosabb, kültéren pedig a sötétebb lencsék javasoltak. Ezzel elkerülheted a kényelmetlenségeket.

Úszószemüveg – Használati cél szerint:

  • Szabadidős úszás: Ha kényelmesen és hatékonyan szeretnél úszni, válassz olyan szemüveget, amely kényelmesen illeszkedik az arcodhoz és jó látómezőt biztosít. 
  • Versenyzés: Versenyhelyzetben kisebb és alacsony profilú úszószemüvegeket érdemes választani, hogy ezek is minimalizálják a vízbeni ellenállást.
  • Triatlon: Triatlonra tervezett úszószemüvegek széles látómezőt és masszív kialakítást kínálnak. A nagyobb látómező lehetővé teszi a versenyzőknek, hogy figyeljék a környezetüket. 
  • Dioptriás úszószemüvegek: Akinek szemüvegre van szüksége a szárazföldön, annak úszás közben is gondot jelenthet a tisztánlátás. A dioptriás úszószemüvegek megoldást kínálnak erre a problémára, és bár választékuk szűkebb, azoknak, akiknek szükségük van rájuk, igen hasznosak lehetnek.

Életkor és nem alapján:

  • Uniszex modellek: A legtöbb úszószemüveg uniszex, tehát férfiak és nők egyaránt használhatják.
  • Női modellek: Nőknek általában kisebb arcvonásaik vannak, így a női úszószemüvegek kisebb lencsével és orrnyílással rendelkeznek. Emellett a pántjuk gyakran osztott, hogy jobban tartsanak a hajban.

Hasznos tanácsok: 

Az úszószemüveg idővel bepárásodhat. Fontos megfelelően ápolni és tisztítani a szemüveget, hogy hosszú élettartamot biztosítsunk neki. A megfelelő illeszkedés érdekében állítsuk be a pántot a szemünkhez, de ne feszítősen. A szemüveg megfelelő kiválasztásával és ápolásával biztosíthatjuk a kényelmes és hatékony úszási élményt.

A pánt beállításával is jól szabályozhatjuk, hogy mennyire feszüljön az arcunkra a szemüveg. A pántot ne közvetlenül a fülünkhöz tegyük, hanem emeljük kicsit feljebb oda, ahol a legnagyobb a koponyánk kerülete.

Cikk megosztása!