Akarod tudni, hogy jó gazdi vagy-e? Mutatjuk, mitől leszel az!

Sokan azt gondolják, ha szeretik a cicájukat, kutyájukat, teknősüket vagy papagájukat, akkor az állat is boldog. Pedig jól szeretni még egy másik embert sem könnyű, egy másik fajt pedig különösen nem. 

Ha van kisállatod, akit családtagként szeretsz, akkor biztosan szeretnél igazán jó gazdija lenni. Olyannak, amilyet a kedvenced megérdemel. Most elmondjuk, honnan tudhatod, hogy valóban jó gazdija vagy-e, vagy ha nem, mitől leszel az!

A  „jó gazdiság” nem egy különleges tudomány, tulajdonképpen az a titka, hogy tudjuk, mi mindenre van szüksége annak a kutyának, cicának, papagájnak, teknősnek vagy egyéb kiskedvencnek a teljes és egészséges élethez, és ezt mind biztosítsuk a számára. 

Ehhez pontosan tudnunk kell, mik az adott fajnak, fajtának az igényei, aminek érdemes utánanézni az interneten, például a Petcast podcastcsatornán, ahol szakértők segítenek eligazodni az állattartás útvesztőiben. 

Ha boldoggá szeretnéd tenni a veled élő kisállatot, képzelj el piramist, ami a szükségleteiből építkezik elemről elemre. Csak akkor jöhet a következő szint, ha az alatt lévő már stabil.

Az állati szükségletek piramisa ezekből az elemekből épül fel:

  1. A testi, fizológiai szükségletek 

Ide tartozik minden, ami az élet fenntartásához nélkülözhetetlen, alapvetően az elegendő mennyiségű és minőségű eledel. Már ezzel eleve sok baj van, mert nemcsak éheztetni lehet egy kutyát, macskát vagy rágcsálót, hüllőt, de túletetni, felhizlalni is, ami épp olyan ártalmas. Vagy rossz minőségű tápot adnak neki, amitől például hiánybetegségei lesznek, vagy egyéb egészségügyi problémái alakulnak ki. De ugyancsak fontos, hogy mindig legyen az állat előtt tiszta ivóvíz. Alapszükséglet a hideg és a meleg elleni védelem, ami minden állatfaj, de akár még az állatfajon belül egy-egy egyed esetében is eltérő lehet! Ahogyan a mozgásigény, amit ugyanúgy fontos kielégítenie annak, aki jó gazdi szeretne lenni. 

  1. Biztonsági szükségletek

Ide tartozik a betegségek elleni védelem, tehát, ha van védőoltás valamilyen nagyon komoly betegség ellen, azt kapja meg a kisállat akkor is, ha nem kötelező. Fontos a paraziták – szúnyog, kullancs, bolha – elleni védelem, de akár az olyan veszélyeztető körülmények elleni védelem is, amilyen a gázolás. Kutyák esetében ezért a sétánál a póráz és a kertben (is) tartott kutyák esetén a jó kerítés tehát elengedhetetlen, nem csak azért, mert ezt egyébként az állatvédelmi törvény is előírja. A macskák esetében is figyel a gondos gazdi a szökésbiztos kerítésre, erkélyre, például macskahálóval.

  1. Szociális szükségletek

Ha biztosítottuk kedvencünk fiziológiai szükségleteit és gondoskodtunk a biztonságáról is, jönnek a szociális szükségletei. Aki több állatot tart, elsősorban lakásban, annak figyelnie kell arra, hogy az egyes fajok ne zavarják egymást. Ne legyen együtt például egy szabadon rohangáló vadászgörény ott, ahol ketrecben lakik egy tengerimalac. Fontos, hogy a társas állatok, különösen az ilyen madarakat, rágcsálókat párban tartsuk, viszont ne erőltessük a páros tartást azoknál a fajoknál, vagy akár egyedeknél, amelyek ezt nem igénylik, vagy egyenesen nem bírják elviselni. A kutyák esetében pedig fontos a fajtársakkal való korai szocializáció. 

Mindig nézzünk utána, hogy annak az állatfajnak, fajtának, amelyikkel együtt fogunk élni, mik a szükségletei. Met ha nem alapozzuk meg jól az életét, ha mondjuk rossz minőségű táppal etetjük, vagy nem járunk vele rendszeresen és sokat sétálni, akkor hiába bújtatjuk szép ruhácskába, veszünk neki csili-vili ketrecet, nem lesz hosszú, egészséges és így boldog élete. Ha viszont biztosítjuk a szükségleteit, akkor elmondhatjuk, hogy a kutyánk, cicánk, hörcsögünk jól érzi mellettünk magát mellettünk. 

Cikk megosztása!