Golyósanya típusok

A lineáris mozgatás egyik kikerülhetetlen alkatrésze a golyósorsó és ezáltal a hozzá tartozó golyósanya. Ipari berendezéseknél, szerszámgépeknél elengedhetetlen a használata. A golyósorsók szállító és pozícionáló feladatot is végezhetnek. A golyósorsók gyártásánál a menetpontosság és a gyártástechnológia szorosan összefüggő tényező. Két elterjed  technológia áll rendelkezésre a golyósorsók gyártáshoz. A leggyakoribb eljárás a hidegen hengerlés. Az orsó meneteit ebben az esetben egy vagy több lépcsőben is kialakítani. A másik jellemző gyártástechnológia a forgácsolt orsók gyártása másnéven profilköszörülési eljárás. Forgácsolás során a futófelület mechanikai tulajdonságai nem változnak jelentősen, emiatt a felületkeményítő hőkezelés mindenképpen szükséges. A köszörült menetek sokkal pontosabbak, így az orsó-anya rendszerrel elérhető pozicionálás pontossága jelentősen megnő.

A golyósorsók és anyák pontosságát a DIN 69051-es szabvány határozza meg. Ez az Európában elterjedt szabvány a golyósorsókat a különböző irányban megengedhető radiális ütéseik alapján sorolja osztályba. Ez lesz a golyósorsók pozícionálási pontossága. Az osztályozási csoportok a legpontosabb csoporttól: a P0-tól a P5ig tartanak, majd a T5-től folytatódik a T10-es, legpontatlanabb osztályig. A P-s csoportnak megfelelő minőségű golyósorsók a precíziós orsók közé tartoznak, míg a T-s csoport főleg anyagmozgatási rendszerekben ajánlottak. Precíziósan köszörült orsók a P0-P5, illetve gyakran T5 és T6 is beletartozik, a hengerlés pontosságának függvényében.

Precíziós golyósanyáknál az alábbi típusok terjedtek el:

  • SFU típusú golyósanya: általános felhasználásra ideális, peremes típus. P0, P1, P2 előfeszítési értékekkel elérhető.
  • OFU típusú golyósanya: nagy teherbírásra, erősített felhasználásra javasolt anya. Szintén ovális peremmel rendelkezik
  • SFH típusú golyósanya: alacsony zajkeltésű golyósanya, mely extra porvédelemmel rendelkezik
  • SFS típusú golyóanya: extra zajvédelemmel rendelkező golyósanya, magas fordulaton is alkalmazható.
  • SCI típusú golyósanya: Általános felhasználásra javasolt golyósanya, mely hengeres kialakítású, peremmel nem rendelkezik-
  • SFV típusú golyósanya: Nagy terhelésre ajánlott golyósanya peremes kivitelben.
  • DFU típusú golyósanya: hosszítótt, erősített kivitelű precíziós golyósanya általános feladatra. Ovális peremmel ellátva.

Cikk megosztása!