Legjobb mosógép 2020 – Mosógép teszt

Mosógép vásárlás, avagy – Milyen mosógépet vegyek 2020 -ban?

Egy háztartásnak alapvető és elengedhetetlen kiegészítője a mosógép, ez nem is kérdés. Ma már el sem tudjuk képzelni, hogy voltak idők, amikor az emberek hosszú órákat töltöttek azzal, hogy kézzel mossák ki ruháikat. Rohanó napjainkban, mikor az ember ideje szinte óráról-órára be van osztva, erre nem is lenne lehetőség. Az idő felértékelődött és mindenki szeretne a lehető legkevesebbet elvesztegetni belőle a házimunkákra. Ebben nyújtanak hatalmas segítséget ma már egyre modernebb funkciókkal bíró mosógépek.

A mosógépek időt és energiát spórolnak meg, különböző okos funkcióikkal pedig növelik háztartásunkban a komfort érzetet. Szerencsére az esetek többségében olyan háztartási berendezésről van szó, aminek vásárlására csak ritkán kell időt szentelni. Egy jó mosógép 5-10 évig is kiszolgálja családját. (Természetesen az élettartam nagyban függ attól, hogy milyen gyakran és hogy milyen körültekintően használják az eszközt.) Ha viszont valaki épp mosógép vásárlás előtt áll, annak nincs könnyű dolga. Mindenki a fejét dörzsölve morfondírozik azon, hogy: Milyen mosógépet vegyek 2020 -ban? A mosógépek piaca mára akkorára duzzadt, hogy megannyi márka, tucatnyi funkció, méret, modell, és energiaosztály közül válogathatuk.

A nagy választék előnye, hogy mindenki megtalálhatja maga számára a legideálisabb, legjobb mosógép modellt. Azt, amelyik valamennyi szempontból tökéletes számára. Nem kisebb és nem nagyobb, mint amekkorára szüksége van, pont annyit tud, amekkora tudást a tulajdonos igényel és pont annyiba kerül, amennyit a vásárló pénztárcája elbír.

Van viszont egy hátulütője is a hatalmas választéknak, mégpedig az, hogy vásárlás előtt az üzleteket és webáruházakat bújva, minél többféle mosógéppel találkozik az ember, annál nehezebben tud eligazodni a sokféle leírás, újabbnál újabb funkciók és mérőszámok között.

A mosógép vásárlás általában egy nagyobb beruházásnak számít, így mindenképp fontos, hogy alaposan gondoljuk át, hogy milyen készülékre is van szükségünk.

Ha a te szádból is elhangzott mostanában a kérdés: Milyen mosógépet vegyek 2020 -ban? – akkor ez a cikk Neked szól!

Jelen cikkünket azért hoztuk létre, hogy amennyire csak tőlünk telik, igyekezzünk segíteni olvasóinkat a mosógép vásárlás során. Ezért összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amit vásárlás előtt mindenképp érdemes figyelembe venni. Továbbá összeállítottuk saját méréseink szerint toplistánkat: a legjobb mosógép 2020 témakörben. A toplistába bekerült termékekről mosógép teszt keretében ismertetjük azok legnagyobb előnyeit és hátrányait.

Figyelem! Ennek a cikknek nem szándéka, hogy bármit is eladjon, pusztán iránymutatásként hoztuk létre, hogy segítsünk a megfelelő mosógép kiválasztásában. Mi magunk nem webáruház vagyunk, nem értékesítünk termékeket.

Kezdjünk is hozzá…

 

LEGJOBB MOSÓGÉP 2020 – MOSÓGÉP TESZT TESZTELT GÉPEI

WHIRLPOOL TDLR 60111

 • keskeny helyre is befér
 • kényelmes pakolás (hajolgatás nélkül)
 • remek
  ár/érték arány
 • késleltetett indítás funkció

BOSCH WAX32M40BY

 • hatalmas dob kapacitás
 • gazdaságos
  kivitelezés
 • rengeteg extra felszereltség
 • LCD érintőképernyős vezérlés

BOSCH WVG30442EU

 • mosás, szárítás egyben
 • késleltetett
  indítás
 • gyerekzár
  program
 • Digitális
  kijelző

CANDY CS4 1072D3

 • legjobb ár/érték arány
 • 7 kg-os
  terhelhetőség
 • Wifi-s
  vezérlés
 • A+++-os
  besorolás

BOSCH WAX32EH0EU

 • energiaosztály     A+++
 • víz- és mosószer takarékos működés
 • nagy dob kapacitás (10kg)
 • Gőz- és rengeteg egyéb extra funkció

 

Ha nincs időd végigolvasni, itt válassz cikkünk alfejezetei közül:

Hogyan válasszunk mosógépet?

Mit jelentenek a különböző mosógép funkciók?

Mosógép márkák

Mosógép tesztek

A mosógép tisztítása

 

Hogyan válasszunk mosógépet

Milyen mosógépet vegyek 2020 -ban?

Fontos kérdések a vásárlás előtt

 

A mosógép vásárlás előtt vannak kérdések, melyeket meg kell válaszolnod magadban. Ezek adnak majd irányt a termékválasztást illetően. Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltad, az már nagyban leszűkíti majd a termékkínálatot és jó alapot ad a megfelelő döntés, választás meghozatalához.

milyen mosógépet vegyek 2020

Hány főre és milyen gyakran szoktál mosni?

Azt, hogy milyen mosógépet válassz, alapjaiban meghatározzák mosási szokásaid. Nem mindegy ugyanis, hogy egymagadra mosol a legénylakásban, vagy egy 4 fős család ruháit mosod kétnaponta. Egy nagycsaládos anyuka részére, illetve egy egyedülálló ember számára, nem ugyanakkora töltetű mosógépre van szükség. Mérlegelnünk kell hosszabb távra, hogy milyen mennyiségű szennyes ruhát szeretnénk mosni vele és milyen sűrűn, mert ezek nagyban befolyásolják a víz és az áramfogyasztást is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy 1 fő 3-4,5 kg ruhát mos ki egy alkalommal, ezzel szemben egy 3 vagy több gyerekes anyuka 6kg feletti ruha mennyiséget. Minden mosógépen a maximális töltöttségi szintet kell figyelembe venni, mert kisebb adag mosására is van lehetőség a különböző mosógép programoknak köszönhetően.

Fontos, hogy megfelelő kapacitású mosógépet válassz, ezzel ugyanis hosszútávon nem csak rengeteg időt, de pénzt és energiát is spórolsz magadnak.

 

Felültöltős vagy elöltöltős mosógép legyen?

Termékválasztás előtt a legelső feladat eldönteni a mosógép két töltési fajtája közül, hogy melyik számodra a megfelelő a felültöltős vagy az elöltöltős mosógép?

Kis helyre, kis lakásba jó alternatíva lehet egy felültöltős mosógép. Keskeny kivitelezésüknek köszönhetően kis helyet foglalnak el a lakásunk fürdőszobájában. Ezzel szemben egy elöltöltős mosógép nagyobb helyet igényel, de nagyobb ruha mennyiséget is képes kimosni.

Két nagy előnye az elöltöltős mosógépeknek, hogy akár a tetejére rá tudsz tenni egy szárító gépet is vagy beépítheted a konyhaszekrénybe, így helyet nyersz a fürdőszobában. Hátránya sajnos az, hogy ruha betételhez le kell hajolni, ami fájós derékkal, várandósan nem a legkönnyebb feladat, de egy kisgyermek vagy kisebb unoka segítségével ez a gond is orvosolható.

Összegezve:

Elöltöltős mosógépek előnyei: többnyire nagyobb kapacitás, fejlettebb technológia, beépítésre alkalmas, több extra funkció, pakolhatsz a tetejére

Elöltöltős mosógépek hátrányai: mélyen le kell hajolni a be- és kipakoláshoz, nagy helyet foglal el

Felültöltős mosógépek előnyei: keskeny, kis helyet foglal el, helytakarékos, kényelmesebb be- és kipakolás

Felültöltős mosógépek hátrányai: nem beépíthető, kisebb kapacitás, kevesebb ruha fér bele, nem tudsz rá illetve fölé pakolni

 

 

Szabadon álló, vagy beépíthető mosógép legyen?

Ez, a második kérdés legalább ugyanolyan/ha nem fontosabb, mint az előző. Az, hogy szabadon álló, vagy beépíthető mosógép modellt szeretnél-e már önmagában is meg fogja határozni azt, hogy felül- vagy előlnyitós készülékre van-e szükséged. Miután ezt a kérdést megválaszoltad, már a mosógépek negyede ki is esik (gyakorlatilag valamennyi felültöltős mosógép).

Beépíthető mosógép előnyei: a beépíthető mosógép gyönyörűen tud illeszkedni házad, lakásod bútorai közé. Nem rontja el a designt, különösen ha plusz burkolatot teszel még az ajtó elé is. Ha így helyezed el a mosógéped, akkor a burkolat szuperül le fogja szigetelni a működés hangját, plusz akár még a konyhában is elhelyezheted a gépezetet, nem fog kilógni a konyhai eszközök közül. Hátránya: a beépítés nem mindig könnyű és általában nehézkesebb az ilyen eszközök használata is (tisztítás, ki-be húzás, helyszíni szerelés stb.)

Szabadon álló mosógép előnyei: A szabadon álló mosógépek legnagyobb előnye, hogy mobilisak. Otthonod bármely pontjában el tudod helyezni. A mosógép valamennyi része viszonylag könnyen hozzáférhető, így a tisztítás és helyszíni szervizelés, karbantartás is problémamentesebb. Hátrányok: mivel ezek a mosógépek nincsenek beépítve, így nincs ami leszigetelje a hangjukat, így valamivel hangosabbak, mint a beépített gépek.

 

Mosó szárítógép legyen, vagy nincs szükséged 2in1 modellre?

A mosó-szárítógépek, mikor egyetlen eszköz biztosítja a mosás és szárítás funkcióját nagyon népszerűek. A legjobb ha külön szárítógéped van a mosógép mellett, a szárítógépbe ugyanis egyszerre több ruhát is tudsz szárítani mint a mosógép dobjában, így fogyasztás szempontjából a külön készülék valamivel takarékosabb megoldást kínál. Ehhez azonban meglehetősen nagy térre lesz szükséged, a két készülék együtt igen nagy helyet foglal el. Ha hely híján vagy otthon, de nem szeretnél lemondani a szárítógép kényelméről, akkor egy mosó-szárítógép jó választás lehet számodra. Természetesen lehet élni szárítógép nélkül is, de ha olyan helyen laksz, ahol nem tudsz megfelelően szellőztetni, nincs helyed a ruhaszárítónak, vagy általában nincs időd kivárni, míg megszáradnak a ruháid, egy szárítógép jelentősen megkönnyítheti az életedet.

 

Milyen legyen a víz és energia osztály besorolása?

A mosógépek víz fogyasztása és energia osztály besorolása között jelentős különbségeket fedezhetünk fel. Magasabb ár kategóriás terméknek üzemeltetése víz és áramfogyasztásból jóval kedvezőbb hosszabb távon a pénztárcánkra nézve. A mosógépek energetikai besorolása már a napjainkban az A-tól kezdődik és a + jelek mennyisége mutatja az energia osztály szintjének besorolását egy készüléken. (A, A+, A++, A+++)

A mosógép választás előtt mindenképp érdemes tájékozódni, hogy az egyes energiabesorolások pontosan mit takarnak.

 

Egyéb fontos szempontok lehetnek még a mosógép választás során:

 

Méret

Mosógépet mindenképp csak azután érdemes vásárolni, hogy tudod, hogy pontosan mekkora méretű gép számára van helyed az otthonodban. Nincs is annál kellemetlenebb, mint mikor kiszállítás után szembesülsz azzal, hogy a vásárolt gépet helyhiány miatt nem tudod hová elhelyezni. Ha a mosógép kilóg, vagy a tervezettől eltérő helyre kellett tenned, egész nap kerülgethetitek majd. Vásárlás előtt mindenképp mérd le pontosan, hogy mekkora gépet tudsz elhelyezni otthon! A számodra legjobb mosógép az lesz, amelyik méreteiben is ideális otthonod berendezéséhez és szennyesed mennyiségéhez.

 

Zajszint

A mosógép zajszintjét akkor érdemes figyelembe venned, ha a mosógépet a konyhában szeretnéd elhelyezni, vagy ha előre tudod, hogy gyakran fogsz éjszaka mosni. Ha kisebb lakásban laktok, ahol nem nevezhető kielégítőnek a hangszigetelés, akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy van-e, vagy a közeljövőben lesz-e kisbaba a családban, akinek az alvását zavarhatja a mosógép esetleg hangos működése. A mosógépek zajszintjének elemzése során használhatod viszonyításként az átlagos beszélgetés zajszintjét, ami nagyjából 60 dB.

 

Centrifuga fordulatszáma

A szárítóval nem rendelkező mosógépek esetén a centrifuga fordulatszáma határozza meg, hogy a gépezet milyen alaposan centrizi, „csavarja ki” a ruhákat. Minél nagyobb a mosógép fordulatszáma, annál szárazabbak lesznek mosás után a ruhák. Ha olyan helyen laksz, ahol problémás a ruhákat hosszasan szárítani, vagy külön szárítógépet használsz, nem elhanyagolható szempont, hogy mennyire szárazan, avagy vizesen kerülnek ki a ruhák mosás után a gépből.

 

Programok

A leggyakrabban használt mosási programokkal valamennyi mosógép rendelkezik. Ezek a pamut, a műszálas, a főző és a gyorsprogramok. Előfordulhat azonban, hogy neked (akár munkádból kifolyólag, akár más apropóból) speciális programokra is szükséged van, így például akár selyem, gyapjú mosására, finommosásra. Ha így van, gyakran van szükséged ilyen anyagú ruhák tisztítására, érdemes lehet olyan gépet választanod, amelyik rendelkezik ehhez külön programmal. Továbbá ha kisbaba van, vagy vélhetően a közeljövőben lesz a családban, jól jöhet ha a mosógépen van antibakteriális program. Az ilyen gépek 80 ° C , vagy akár magasabb hőfokon is tudnak mosni, rendkívül alapos öblítésüknek köszönhetően pedig nem hagynak baktériumot, vagy mosószer maradékot a textíliákban.

 

Kijelző

Ha te is azok közé tartozol, akik a házimunka során is szeretnek pontosan tervezni, egy kijelző a mosógépen nagy segítségedre lehet. Azon túl, hogy nagyon modernné teszi a gép megjelenését, segít, hogy pontosabban tervezd a házimunkát. A kijelzőn láthatod, hogy épp hol jár a program, mikor ér véget. Emellett a kijelző általában több lehetőséget is biztosít a beállítások pontosabb jelzésével, valamint a hibajelzések értelmezését is egyszerűbbé teszi.

 

Speciális funkciók

Ma már temérdek speciális funkció teszi kényelmesebbé és praktikusabbá a hétköznapokat. Késleltetett indítás, EcoBubble funkció, mobil vezérelhetőség… vásárlás előtt járd alaposan körül ezt a témát is és fogalmazd meg magadban, mely extra funkciók lennének leginkább hasznosak számodra.

mosógép vásárlás

Mit jelentenek a különböző mosógép funkciók?

Gyors mosás: A gyors mosás funkció pontosan azt jelenti, aminek tűnik. Gyors mosást. Jójó… de a gyakorlatban ez mit is jelent pontosan? A gyors mosás funkcióval rendelkező mosógépek egy speciális programmal képesek a szennyest 30, vagy akár 15 perc alatt tisztára mosni. Ha most esetleg nem is érzed, hogy erre szükséged lenne, valójában az egyik legpraktikusabb funkció, pláne ha sok olyan ruhátok van, amik nem kifejezetten koszosak, csak frissítésre szorulnak, így például az izzadt pólók, melltartók, farmerek.

Kézi mosás: a kézi mosás funkcióval bíró mosógépek rendelkeznek olyan programmal, amely annyira óvatosan mossa a ruhákat, olyan szinten kímélő a fordulat és a ruha öblítése, mintha azokat valóban kézzel mosnátok.

Vasaláskönnyítő funkció: A vasaláskönnyítő funkcióval rendelkező mosógépek képesek többnyire gyűrődésmentesen kimosni a ruhaneműt.

Késleltetett indítás: A késleltetett indítás egy nagyon praktikus funkció, ami főleg a hétköznapok során lehet segítségedre. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a bekészített most adott időben indítsa el a gép, akár akkor is, mikor te még a munkahelyeden vagy. Így mire hazaérsz már a frissen mosott ruha fog várni.

Drum Clean: egy speciális program, ami kitisztítja a dobot.

Eco Bubble: Ezzel a kiegészítő funkcióval a mosógép hideg víz használatával is hatékonyan képes mosni. Ebben az esetben a mosógép egy habgenerátor segítségével levegőt kever a mosószerhez és a vízhez, így aktív habot hoz létre a dobban. A létrejött habnak a hatékonysága jóval nagyobb, mint a sima mosószert tartalmazó víznek. Ennek a mosási lehetőségnek köszönhetően a megszokott 40 fokos mosás helyett kimoshatjuk ruháinkat hideg vízben is, amivel megközelítőleg 70%-kal kevesebb energiát is használunk el. Még egy nagy előnye, hogy nem fakítja ki a ruhák színét. Ezzel a technológiával a fekete ruhái is feketék maradnak, sok mosás után is.

TwinWash: Vannak mosógépek, ahol megjelent az úgynevezett TwinWash mosási lehetőség. Ez azt jelenti, hogy 2 dobot helyeztek el a gépen belül. A 2. dob a gép aljában található és némileg kisebb, mint a feljebb található fődob. Ezzel a megoldással egyszerre moshatsz fekete és fehér ruhákat, amik biztosan nem színezik meg egymást, mivel két különböző dobba helyezed be.

Súlyautomatika: A súlyautomatika a mosógépeknél már nagyon alapvető funkciónak számít. A legtöbb mai mosógép már rendelkezik vele, de a különböző gyártók más-más néven nevezik a funkciót. Ha a FuzzyLogic, vagy a 6. érzék funkcióról olvasol egy termék leírásában, az gyakorlatilag ezt a súlyautomatika funkciót takarja. De mi is ennek a lényege? A mosógép automatikusan méri a dobjába helyezett ruhaneműk súlyát és annak megfelelően szabályozza a vízmennyiséget és az elektromos energiafogyasztást. Ezzel az okos kis automatikus szabályozással spórol a mosás során elfogyasztott víz és áram mennyiségén. Tehát pénzt spórol meg neked.

Gyerekzár: Mint megannyi elektronikai eszközön, úgy a mosógépeken is egyre gyakoribb a gyerekzár funkció. Ennek köszönhetően a mosógép lezárható a kíváncsiskodó gyermekek elől, így megakadályozza, hogy a gyermek a mosás közben kinyissa a gép ajtaját, elnyomja a programot, vagy hogy véletlen elindítsa a mosógépet. Ha gyerekzáras gépre van szükséged, érdemes olyat választani, aminek nem csak az ajtaját, de a kijelzőjét is le lehet zárni.

NFC, SmartCheck, Wifi technológia: Ezek a technológiai adottságok lehetővé teszik, hogy a mosógépet mobiltelefonról működtesd. Futurisztikusnak tűnik, ám ma már ez egy nagyon jól kiforrott és praktikus fejlesztés. Az okos funkcióval bárhonnan elindíthatod a már bekészített mosást, figyelheted, hogy mikor épp hol tart a mosóciklus, hogy minden megfelelően működik-e a mosás során. Sőt a telefonra telepíthető gyári alkalmazással még diagnosztizálni is tudod készülékedet, így ha azzal bármi meghibásodás történne, telefonoddal jó eséllyel fel tudod térképezni, hogy pontosan mivel lehet a gond.

AquaControl és AquaStop funkciók: Ezek a funkciók, technológiák a biztonságot és a balesetek megelőzését szolgálják. Ha bármiféle probléma merülne fel a gép működésével, a rendszer leállítja a vízáramlást és elszívja a vizet a gépből.

AddWast ajtó: Az AddWash ajtó egy a hétköznapok során rendkívül praktikus extra. Ma még csak kevés mosógép rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Ez az extra lehetővé teszi, hogy a már beindított mosás során bármikor leállítsd a mosógépet és betedd azt a ruhadarabot, amit esetleg kifelejtettél korábban. Mikor mosás során leállítod a programot, a mosógépből kiszívja a vizet olyan szintig, hogy még ki tudd nyitni az ajtót és be tudd tenni a kifelejtett ruhát, majd amint visszacsukod a gép ajtaját, a program automatikusan folytatódik.

Last Memory funkció: Ez a funkció, ahogy neve is utal rá, megjegyzi az utoljára használt mosási programot, amit így a következő alkalommal egyetlen gombnyomással ismét alkalmazhatunk, anélkül, hogy manuálisan be kellene állítanunk a program részleteit.

Automatikus mosópor-adagolás: A automatikus mosópor adagolás segít, hogy a mosás gazdaságosabb legyen. Neked csak néhány mosásonként fel kell töltened a mosógép tartályát mosóporral, a gép pedig a mosások során automatikusan adagolja azt a dobba. Így biztosan csak annyi mosóport fog fogyasztani, amennyire a mosáshoz szüksége van.

 

 

Mosógép márkák

Miután már kezd körvonalazódni benned, hogy milyen mosógépre lenne szükséged, már csak a márkák terén kell döntést hoznod. Megannyi neves márka forgalmaz minőségi mosógépeket, röviden ismertetjük a jobbakat.

 

Bosch mosógépek

A Bosch híresen jó háztartási gépeket forgalmaz, a magas minőség a mosógépeikben is éppúgy megmutatkozik, mint a porszívóikban, vagy a hűtőikben. Ha egyetlen szóval kellene jellemeznünk a Bosch mosógép modelleket, az energiatakarékosság lenne az. Szinte valamennyi Bosch mosógép magas A-s energiaosztályú, ami mellett előszeretettel használja a gyártó az automatikus mosószer adagolást és a súlyérzékeny vízadagolást.

 

Whirlpool mosógépek

A Whirlpool mosógépek, hűtőszekrények esetén alkot igazán nagyot. Immáron több mint húsz éve töretlen népszerűségnek örvend a vásárlók körében, világszerte. (Tudtad, hogy az első felültöltős mosógépek gyártása is a Whirlpool nevéhez fűződik?) A Whirlpool mosógépek rendkívül sokoldalúak, ezeregy kényelmi funkció és mosási program garantálja, hogy a masinák a legkülönfélébb elvárásoknak is eleget tudjanak tenni.

 

Samsung mosógépek

A Samsung márka az élet valamennyi területén remek termékekkel van jelen: okostelefonok, laptopok, porszívók, hűtők és nem utolsó sorban mosógépek. A Samsung mosógép terén ugyanolyan innovatív megoldásokkal rukkol elő, mint a laptopoknál. Termékpalettájukat ismerve, nem is csoda, hogy több gépük már Wifin keresztül, mobilos appal is kezelhető.

 

Candy mosógépek

A Candy mosógépek általában a megfizethetőbb kategóriát képviselik, amellett, hogy a legtöbbször barátságos árak remek minőséget képviselnek. Természetesen az olcsóbb modellek mellett Candy mosógépek között is lehet találni drágább darabokat, de ha esetedben döntő az ár, mindenképp érdemes először a Candy márka modellei között körülnézned.

Whirlpool mosógép

WHIRLPOOL TDLR 60111 – Whirlpool mosógép felültöltős kivitel

Ez a felültöltős mosógép tökéletes választás azoknak, akik kisebb fürdőszobával rendelkeznek. A mosógép 40 cm szélessége révén az egészen keskeny helyekre is beilleszthető. Mélysége alapján a standard méretű gépek közé tartozik. A maga 60 cm-es mélységével keskeny mérete ellenére abszolút kielégítő dobkapacitással bír, dobjába ugyanis akár 5 kg ruha is belefér. Centrifugálási sebessége max. 1000 f/p, ami mellé 76 dB-es zajszint társul, ez a zajszínt mosás alatt nem lépi túl az 59 dB-es értéket.

A+++-os energiaosztályi besorolása révén takarékos üzemelést tesz lehetővé.

Nem létezhet Whirlpool mosógép extra funkciók nélkül. Ehhez hűen ezen a mosógépen is rendelkezésre áll késleltetett indítás, ami lehetővé teszi, hogy a program előre beállított időben induljon el. Ennek köszönhetően a házimunka jobban tervezhetővé válik.

Emellett a Whirlpool mosógép mellett szól kedvező ár-érték aránya is.

Előnyök:

 • ✅ keskeny helyre is befér
 • ✅ kényelmes pakolás (hajolgatás nélkül)
 • ✅ remek ár/érték arány
 • ✅ késleltetett indítás funkció

Hátrányok:

 • ❌ a felfelé nyíló ajtó miatt nem lehet fölé pakolni
 • ❌ kevés extra funkció

Összegzés: Tökéletes mosógép a kis fürdőszobákba, remek áron.

Bosch mosógép

BOSCH WAX32M40BY

Ez a Bosch mosógép tökéletes bármely nagyobb család számára, dobjában ugyanis akár 9 kg ruha is elhelyezhető.

Nagy mérete ellenére rendkívül keveset fogyaszt, ami mellé megannyi olyan funkcióval, extrával is felruházták a mosógépet, mellyel az alacsony fogyasztás tovább fokozható.

A mosógép A+++-os energiaosztálya már önmagában is kiemelten költséghatékony üzemelést tesz lehetővé. Gazdaságos működését tovább fokozza a Plus ActiveWater technológia, mely a dobban elhelyezett ruha mennyiségéhez és a szövettípusokhoz optimalizálja a vízadagolást. Ezt pedig kiegészíti az úgynevezett i-DOS rendszer, mely különleges érzékelőivel nem csak a ruhák mennyiségét és anyagtípusát, de azok szennyezettségét is felméri, majd pontosan annyi mosószert adagol a ruhákhoz, mellyel azok tisztításához szükség lesz.

Így ezzel a mosógéppel az áramon, a vízen és nem utolsó sorban még a mosószeren is spórolhat.

Ezzel azonban még nem ért véget a szuper extrák listája…

A gépen egy gyönyörű, nagy érintőképernyős kijelző segít a mosási program beállításában és tájékoztat arról, hogy a program mikor épp hol tart. Az elérhető programok között pedig nem mellesleg találhatsz olyat, mellyel a legfinomabb ingek, blúzok, selyem kendők is biztonságosan tisztíthatók, emellett pedig nem utolsó sorban ez lehet a legjobb mosógép abban az esetben is, ha a családban gyermekek, vagy allergiások vannak, annak AllergiaPlus funkció ugyanis lehetővé teszi az allergénmentes mosást.

 

Előnyök:

 • ✅ hatalmas dob kapacitás
 • ✅ minden szempontból gazdaságos kivitelezés
 • ✅ rengeteg extra
 • ✅ rengeteg mosási program
 • ✅ speciális program gyerekeknek és allergiásoknak
 • ✅ LCD érintőképernyős vezérlés

Hátrányok:

 • ❌ ennél a készüléknél nem tudunk ilyet mondani

Összegzés: Nagyobb családoknak ez lehet a piacón elérhető legjobb mosógép, rengeteg, hasznos és praktikus extra funkcióval és programmal, tudásához mérten kedvező áron.

Bosch mosógépek

BOSCH WVG30442EU

A mosógép teszt egy újabb Bosch mosógéppel folytatódik, mivel a Bosch elsőosztályú háztartási gépeket gyárt, így nem is lehetne ez másképp.

Ez a Bosch mosógép szárítógép is egyben, így praktikus kiegészítője lehet azoknak az otthonoknak is, melyekben csak kisebb hely áll rendelkezésre a háztartási gépeknek.

Ha kisebb lakásban élsz, ahol nincs lehetőséged, vagy legalábbis nagyon körülményes a szárítás kivitelezése, akkor egy szárítógép aranyat érhet nálad. Na de mit tudsz tenni, ha nincs helyed külön szárítógépnek? Akkor ez lehet a legjobb mosógép számodra, ugyanis egyetlen készülék képes kivitelezni a mosást és a tökéletes szárítást is.

Helyszűke esetén pedig elöltöltős mosógépként akár be is építhető, így további helyet spórolhatsz meg elhelyezésével.

A mosógép akár 7 kg szennyes ruhát is ki tud mosni egyetlen mosási alkalom során, szárításra pedig egyszerre 4 kg ruha helyezhető el benne.

A mosógépen gyermekzár is rendelkezésre áll, így a kíváncsi gyermekek elől gondosan elzárható. Esztétikus, modern kijelző mutatja, hogy éppen hol jár a mosási program.

Plusz funkciója továbbá a késleltetett mosás, mellyel előre beprogramozott időben, automatikusan indítható el a mosás.

Ez a mosógép a legkisebb energiatakarékossági osztályba tartozik, A-s besorolású.

Előnyök:

✅ mosás és szárítás egyben

✅ késleltetett indítás

✅ gyerekzár

Hátrányok:

 • ❌ kevésbé takarékos működés (A-s besorolás)

Candy mosógép

CANDY CS4 1072D3

A mosógép teszt következő vizsgált gépe egy szuper Candy mosógép.

A Candy mosógépek szuper ár-érték arányukról híresek, ezt ez a mosógép is tökéletesen tükrözi.

Ez a mosógép tökéletes a nagyobb családok számára, illetve mindazoknak, akiknek nagyobb mennyiségű ruhák mosására van szüksége.

A mosógép dobja hatalmas, egyszerre 7 kg szennyes ruhát is ki tud mosni.

Amellett, hogy nagy pakolókapacitással bír, rendívül finom és jól kiforrott modell, mi sem tanúsítja ezt jobban, minthogy innovatív Wifi technológiával is rendelkezik. A mosógépet egy mobiltelefonos appal is vezérelheted és bármikor, akár munkahelyedről is elindíthatod rajta a bekészített mosást, valamint nyomon követheted, mikor-hol jár a pogram. Így mire a hosszú munkanap után hazaérsz, a mosás már készen várjon.

A mosógépben 16 alap és 40 intelligens program áll rendelkezésre, így biztosan megtalálod közöttük azt, amelyikre épp szükséged van.

Mindezek mellet a mosógép a létező legmagasabb energiaosztályba tartozik, A+++-os besorolású, tehát extrém takarékos energiafogyasztású.

Az A+++-os besorolás már önmagában is elég lenne ahhoz, hogy ez a Candy mosógép a drágább modellek közé tartozzon, ez azonban nem így lett…

A megannyi mosási program, a Wifis vezérlés, az A+++-os besorolás és az extra nagy dob ellenére ez egy rendkívül kedvező árú mosógép.

Előnyök:

 • ✅ verhetetlen ár/érték
 • ✅ 7 kg-os terhelhetőség
 • ✅ Wifi-s vezérlés

Hátrányok:

 • ❌ kevés extra funkció

Összegzés: Az egyik legjobb mosógép a 100 000 Ft-os kategóriában. Mindent tud, amit egy mosógépnek tudnia kell, nem mellesleg hatalmas terhelhetősége, nagy dobja ideális nagy családok számára is.

Legjobb Bosch mosógép

BOSCH WAX32EH0EU

Ez a Bosch mosógép a legjobb azoknak, akik nagy teljesítményű és kapacitású mosógépet szeretnének, minden olyan funkcióval, ami csak egy mosógép kapcsán felmerülhet. Ez a mosógép tökéletes valamennyi átlagos és az átlagtól eltérő, mosás terén nagyobb igényű háztartásba egyaránt.

A dob 10 kg-os tárolókapacitásával tökéletesen kiszolgál egy nagyobb családot is, mindeközben a mosógép 59 cm-es mélysége és 59,8 cm-es magassága révén nem foglal el nagyobb helyet, mint bármely egyéb hagyományos mosógép.

Mivel egyszerre akár 10 kg szennyes mosására is képes, hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy extrém energiafogyasztást várhatunk a géptől, ezt azonban A+++-os energiaosztálya megcáfolja. A mosógép éves energiafogyasztása 167 kWh/év, miközben éves vízfogyasztása nagyjából 121000 l. A vízfogyasztást egy speciális technológia optimalizálja, mely automatikusan leméri a behelyezett szennyes súlyát, majd aszerint adagolja a mosáshoz szükséges vízmennyiséget. (Mindezek mellett a mosópor, vagy mosógél adagolása is automatikusan történik.)

A Bosch mosógépek általában a csendesebb gépek közé tartoznak, ez igaz erre a modellre is. Centrifugálás során 72 dB-es zajszintre lehet számítani, mosás során pedig 47 dB-es, vagy az alatti zajszintre. Mivel elöltöltős gépről van szó, így tökéletesen beépíthető, ha ez megtörténik, a működés közbeni zajszint tovább csökkenthető.

A mosógép praktikus gőzfunkcióval is rendelkezik, ami remek alternatívát kínál a ruhák, ágyneműk, egyéb textíliák átszellőztetéséhez.

Mindezek mellett a mosógép további extra funkcióihoz sorolható a gyermekzár, az Aqua Stop funkció (mely hiba esetén megakadályozza a vízszivárgást a gépből), a LED jelzőfények (melyek mindig mutatják a gép aktuális állapotát) és az úgynevezett hatodik érzék program (mely nem takar mást, mint a fentebb már kifejtett okos súlyautomatikát).

Bár ez a mosógép a drágább modellek közül való, a magas energiatakarékos működés és a különböző finom technológiáknak köszönhető víz- és mosópor szabályozó rendszereknek köszönhetően viszonylag rövid időn belül megtérülhet a készülék ára.

A Bosch márka magas minőséget szavatol, így jó befektetést tehet ezzel a masinával.

 

Előnyök:

 • ✅ a leggazdaságosabb energiaosztály (A+++)
 • ✅ víz- és mosószer takarékos működés
 • ✅ nagy dob kapacitás (10kg)
 • ✅ Gőz- és rengeteg egyéb extra funkció

Hátrányok:

 • ❌ magasabb árkategória

Összegzés: Egy sokoldalú, nagy teljesítményű, mégis gazdaságos működést ígérő mosógép, mely a nagyobb családok valamennyi igényét tökéletesen ki tudja elégíteni.

A mosógép tisztítása

 

A mosógép rendszeres tisztítása segít, hogy szeretett gépedet minél hosszabb ideig tudd majd használni, minél hatékonyabban, továbbá elősegíti, hogy ruháid mindig friss illatúak legyenek.

A mosógép dobjában, szűrőjében és egyéb helyein összegyűlt szennyeződések ugyanis rontják az öblítő hatásfokát és kellemetlen szaggal árasztják el a ruhákat.

Sokan nem is tudják, hogy a mosógépet tisztítani kell, hiszen abban rendszeresen forró, mosószeres-öblítős víz kering, ami alapján könnyen arra gondolhat az ember, hogy nincs mitől koszos legyen a gép, vagy ha mégis így lenne, a szennyeződés majd a mosási program közben úgyis lekopik. Ez azonban sajnos nincs teljesen így. Még ha a dobba bekukucskálva nem is látunk szennyeződést, a mosógép számos pontján megülhet a penész, hiszen mi is kell a penész elszaporodásához? Magas páratartalom, meleg és sötétség. Csupa olyan tényező, amellyel a mosógép belseje bővelkedik. Emellett aztán a ruhák szálain megülő apró zsíros szennyeződések és a vízkő is leragad a dobon, a gumi alkatrészeken és a mosógép egyéb helyein.

 

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a mosógép tovább maradjon tiszta?

 • Ne tárold benne sokáig a nedves ruhákat, ezzel ugyanis a penész szaporodását segíted elő.
 • Ne használj több mosószert, mint amennyire a mosáshoz szükséged van. A sok mosószer lerakódásokat okoz, melyek aztán a készülék meghibásodását eredményezhetik.
 • Használj legalább havi 1x mosógép tisztító tablettát. Ez nem csak segít elűzni a gépből a kellemetlen szagokat, de segíthet azon lerakódások eltávolításában, melyekhez te magad nem férsz hozzá.
 • Tisztítsd meg rendszeresen és alaposan a mosógéped (legalább 3-4 havonta). Ehhez adunk is egy kis útmutatást.

 

Így csináld: a mosógép tisztítása

A mosógépet a leghatékonyabban és leginkább környezetbarát módon magas koncentrátumú ecettel, szódabikarbónával vagy fehérítővel tudod megtisztítani.

Felültöltős mosógép tisztítása:

1.) Állítsd be mosógépeden a legmagasabb hőmérsékletű, leghosszabb mosási programot.

2.) Önts a gép öblítő adagolójába 2-3 csészényi ecetet

3.) Önts a dobba nagyjából negyed csészényi szódabikarbónát

4.) Indítsd el a programot

5.) Miután lejárt az üres mosás, egy tiszta, száraz ronggyal töröld át a dobot.

 

Elöltöltős mosógép tisztítása

1.) Ahogyan a felültöltős mosógép esetében, itt is állítsd be a legmagasabb hőmérsékletű, leghosszabb programot.

2.) Önts négy csészényi fehérítőt a gépbe.

3.) Indítsd el a programot, majd mikor a készülék megtelt vízzel, állítsd meg és hagyd állni nagyjából egy órán keresztül.

4.) 1 óra elteltével kapcsold vissza a programot és várd meg, hogy végigfusson.

5.) Miután lejárt a program ismételd meg ugyanezt a folyamatot, azzal a különbséggel, hogy ezúttal fehérítő helyett 4 csészényi ecetet adj hozzá a mosáshoz.

6.) Ha lejárt ez a program is, egy szivacsot itass át ecettel és töröld át vele az egész gépet: a dobot, a mosószer-adagolót a dob peremén a gumi betétet stb.

7.) Ezt követően egy tiszta, száraz ronggyal töröld szárazra a gépet.

 

Felültöltős és elöltöltős mosógép esetében is szentelj külön figyelmet az ajtók és az adagoló fiókok tisztításának. A leggyakrabban ugyanis ezek az okozói a mosógépből áradó kellemetlen szagoknak.

Cikk megosztása!