Mire való a lézeres szintező?

Építkezés, felújítás során végzett munka esetében a minőségre jelentős hatást gyakorol a megfelelő előkészítés és mérés. Szerencsére már sokféle eszközből választhatunk, ami lehetővé teszi a pontos kivitelezést, az egyik leggyakrabban használt mérőeszköz a lézeres szintező. A következő néhány bekezdésben a legfontosabb tudnivalókat és paramétereket mutatjuk be.

Lézeres szintező használata

Leggyakrabban ceruza elemmel vagy akkumulátorral üzemeltethetőek a szintező lézerek. Bekapcsolást követően el kell végezni az eszköz megfelelő pozícionálását, erre általában szintező csavarok és buborékos vízszintmérő áll rendelkezésre. A jobb felszereltségű típusok lehetővé teszik az önbeálló szintezést is. Ebben az esetben bizonyos szögtartományon belül automatikusan beáll a lézeres szintező a megfelelő helyzetbe. Amennyiben az eltérés meghaladja ezt a tartományt, általában hang és/vagy fény figyelmeztetést ad az eszköz.

Lézeres szintező felhasználási lehetőségei

Első körben érdemes tisztázni, hogy milyen felhasználási igényekhez keresünk szintező lézert, a felhasználási mód függvényében (hobbi/ipari) jelentősen változik a beszerzési ár is. Fontos meghatározni milyen mérésekre van szükség és mekkora távolságban, illetve kül- vagy beltérben végzett munkáról van szó, szükséges tripod vagy anélkül is elvégezhető a munka. Amennyiben ezek meghatározásra kerülnek, kezdődhet a beszerzés és a munka. Felhasználási módját tekintve általában falra szerelt eszközök, bútorok szintezésére, gipszkartonozáshoz, burkoláshoz, falazáshoz, nyílászáró beépítéshez vagy akár festéshez is használható a lézeres szintező.

Cikk megosztása!